Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
V Berlinu bo v torek vrata odprla tridnevna turistična borza ITB Berlin, ki se bo prvič po letu 2019 odvijala v živo.

Dogodek bo tokrat namenjen izključno poslovni javnosti. Na slovenskem razstavnem prostoru se bo pod okriljem STO predstavilo 28 destinacij in ponudnikov, v ospredju predstavitve pa bodo kultura in kulturna doživetja.

Glavni moto letošnje borze ITB je Odprti za spremembe, osrednja tema pa obvladovanje transformacije. Država partnerica borze je letos Gruzija.

V okviru slovenske predstavitve v Berlinu bodo izpostavljeni kultura in kulturna doživetja, dodatno bo izpostavljena tudi tematika športnega turizma. Kot so zapisali na Slovenski turistični organizaciji (STO), Slovenija v sklopu sejma pripravlja zanimiv spremljevalni program.

Novost v predstavitvi slovenskega turizma so t. i. travel talks - pogovori v temu namenjenem, novo oblikovanem prostoru slovenskega razstavnega prostora, ki bodo tudi posneti in objavljeni v obliki podkastov. Gostje pogovorov bodo predstavniki iz sveta turizma, medijev in drugi deležniki, ki poznajo in vplivajo na slovenski turizem. Na ITB Berlin se bodo do četrtka zvrstili štirje tovrstni pogovori.

Gostili bomo Slovenski večer, med možnimi nagrajenci tudi destinacija Jeruzalem 

V sredo bo Slovenija gostila slovenski večer z okoli 150 vabljenimi gosti - vidnimi predstavniki nemškega turizma in medijev. Na dogodku, ki se bo odvil izven sejmišča, bosta zbrane pozdravili vodja predstavništva STO v Nemčiji Rebeka Kumer Bizjak ter generalna direktorica direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Dubravka Kalin.

Direktorica STO Maja Pak se bo v sklopu borze srečala z generalnim sekretarjem Svetovne turistične organizacije (UNTWO) Zurabom Pololikašvilijem ter drugimi vidnimi predstavniki svetovnega turizma.

V sredo bodo podelili tudi nagrade The Golden City Gate za odličnost na področju promocijsko-komunikacijskih kampanj in orodij v turizmu, kjer STO kandidira s petimi vsebinami.

Že v torek bodo podelili tudi nagrade Green Destinations Story Awards 2023, ki nagrajujejo najbolj navdihujoče trajnostne turistične pobude. Med nominiranci so tri slovenske destinacije: Ljubljana v kategoriji kultura in tradicija s projektom digitalizacije Plečnikove dediščine, Miren Kras prav tako v kategoriji kultura in tradicija s projektom Krasna kuhna, ter Jeruzalem Slovenija s projektom Campers Welcome.

Na slovenskem razstavnem prostoru se bodo na 210 kvadratnih metrih površine predstavljali Turizem Ljubljana, ki bo izvajal tudi animacijo, Zavod za turizem Maribor, Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, Skupnost Julijske Alpe/Turizem Bohinj, Občina Ankaran, Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Javni zavod za turizem, kulturo in šport Občine Ormož, Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč ter ponudniki Hotel Palace Portorož, HIT Alpinea, Mtours, Adria turistično podjetje, Sava Turizem, Kompas, Alpinum hoteli, Terme Krka, Postojnska jama, Alpinia, SHD - Bohinj Eco Hotel, 123 Hiška - Residence Soča, Unitur - Terme Zreče & Rogla, Terme Čatež, Počitek-Užitek - Terme Vivat, Javni zavod Ljubljanski grad, Palma Travel DMC, Terme Dobrna, Istrabenz Turizem in Holding kobilarna Lipica.

Kranj se bo predstavil kot zmagovalec evropske destinacije odličnosti (EDEN) 2023, so sporočili z občine. Evropska komisija je gorenjsko prestolnico v svojih promocijskih gradivih opisala kot pionirja zelenega turizma, ki v EU utira pot trajnosti. Na sejmu bo potekala tudi uradna podelitev nagrade EDEN 2023, ki jo bosta prevzela kranjski župan Matjaž Rakovec ter direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh.

Celjski zavod v celostno predstavitev mesta za  zahtevnejše turiste 

Direktorica Zavoda Celeia Celje Maja Voglar pa je napovedala, da bodo Celjani na dogodku izpostavili mestna doživetja, največje atrakcije, nove produkte ter aktualno kulinarično znamko Okusi Celja.

»V treh dneh se bomo trudili vzbuditi interes za obisk Celja pri novih poslovnih partnerjih, predvsem tistih, ki iščejo mestne destinacije za zahtevnejše turiste kot so ljubitelji zgodovine, in kulture, kot tudi tiste, ki sodijo v skupino aktivnih raziskovalcev in si obisk Celja lahko privoščijo kot aktiven city-break s številnimi zelenimi doživetji na Celjski koči, Šmartinskem jezeru in v Mestnem gozdu,« so sporočili iz zavoda.

Nemčija sicer predstavlja enega najpomembnejših emitivnih trgov slovenskega turizma. Lani so nemški turisti ustvarili 18 odstotkov vseh prenočitev tujih turistov v Sloveniji in s tem zasedli prvo mesto med vsemi tujimi gosti. Lani je Slovenija zabeležila skoraj 1,8 milijona prenočitev nemških turistov, kar je bilo 68 odstotkov več kot leta 2021 in 18 odstotkov več kot v doslej rekordnem letu 2019, so izpostavili na STO.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Leka (nepreverjen)

Maribor bo predstavil Čudež stoletja BRV OB MOSTU .

Starejše novice