Slika je simbolična.
Avstrijci so pripravili semafor ukrepov, ki zaostruje ukrepe glede na število zasedenih postelj na intenzivni negi. Vstop v bare in klube bodo imeli le cepljeni in preboleli, prav tako semafor znova uvaja maske.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v pogovoru za javno televizijo ORF povedal, da bodo ukrepi v prihodnosti vplivali predvsem na tiste, ki niso cepljeni. »Problem so necepljeni. Kdor se ne bo cepil, se bo prej ko slej okužil,« je dejal. 

Dodal je, da splošnega zapiranja družbe in javnega življenja ne bo več, ampak bodo ukrepi usmerjeni. Kot primer je navedel nočne klube in večje prireditve. Ti bi lahko bili on povečanju števila okužb dostopni le še za cepljene.

Glavni kriterij za zaostrovanje ukrepov bo zasedenost intenzivnih postelj.

Več kot bo hospitaliziranih, strožji bodo ukrepi

Že pred intervjujem s televizijo ORF, je urad kanclerja objavil smernice, ki bodo jeseni veljale ob boju s koronavirusom.  Avstrija ima pripravljen načrt za spopadanje s koronavirusom v petih točkah.

  1. V prihodnosti bo zasedenost postelj na oddelkih za intenzivno nego postala vodilni kazalnik epidemije in posledično morebitnih zaostritev namesto sedemdnevne pojavnosti. 
  2. Za cepljene ljudi ne bo ovir. Ne bo splošnega zapiranja družbe. Če bodo ukrepi res nujni, bodo usmerjeni na necepljene. Zapisali so, da bo naslednji val »val necepljenih. Če so potrebni zaščitni ukrepi, potem ne bodo več po vsej državi, ampak samo za necepljene ljudi.«
  3. Znova se uvedejo maske ne le v trgovinah, ampak tudi v storitvenih dejavnostih in lokalih.
  4. Pri cepljenju je cilj dvigniti stopnjo precepljenosti in omogočiti tretji odmerek za rizične osebe. V obtoku je tudi vse več ponaredkov potrdil o cepljenju, zato je potrebna poostritev nadzora. 
  5. Cilje je, da šole ostanejo odprte.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice