Nada Trtnik, zakonska in družinska terapevtka (specialistka zakonske in družinske terapije), je na svojem profilu socialnega omrežja, objavila zanimiv seznam hišnih opravil za otroke.

Se spominjate vaših zadolžitev v otroštvu? Ste jih sploh imeli? Večina terapevtov se strinja, da se človeška osebnost izoblikuje tudi skozi delo in obveznosti. Pravzaprav je že v zgodnjem otroštvu pomembno, da otroku z določenimi opravili, dajemo občutek neke pomembnosti, sposobnosti, da je vključen v zadeve "odraslih", ter tako izkažemo zaupanje, ki je zraven ljubezni, ključnega pomena v odnosu družinskih članov.

Nada Tratnik, specializirana zakonska in družinska terapevtka je na svojem profilu socialnega omrežja, objavila letom primeren seznam hišnih opravil za otroke.

Hišna opravila za malčke od 2. do 3. leta starosti

Iz seznama je moč razbrati, da je v hišna opravila otroka potrebno vključiti že med 2. in 3. letom starosti, ko je zmožen pobiranja in pospravljanja igrač, pospravljanja plastične posode iz pomivalnega stroja, brisanja prahu s krpo, odlaganja umazanih oblačil v koš za perilo in podobnih zadev.

Otroci pri 4ih letih lahko že sesajo

Otroci med 4. in 5. letom starosti lahko že sami ločujejo smeti, pripravijo mizo za obrok, pomivajo posodo, odstranjujejo plevel, zalivajo rastline in sesajo ter še nekaj podobnih opravil kot je umivanje oken.

Med 6. in 8. letom pa bi naj otrok že pomagal pri pripravi obroka

Med drugim bi naj otrok takrat že tudi sam obešal perilo, pometal, prinašal pošto iz nabiralnika in celo očistil mikrovalovno pečico. Pri pri pripravi obroka pa bi naj opral sadje in zelenjavo in zbral osnovne sestavine.

Od 9. do 11. leta otrok že samostojno pripravi obrok

Otroci nam bodo v drugi triadi osnovne šole s samostojnim odnašanjem smeti in odpadkov za ločevanje v obcestni smetnjak, pokazali, če smo jih uspeli dobro vzgojiti in pripraviti na žal ne preveč prijazen svet obveznosti, ki jih čaka tam zunaj. Sicer nekaterim tudi danes uspe pobegniti rutini vsakdana, ki pa jih lahko štejemo k manjšini. Zato bo otroku dobro delo, če bo takrat sposoben tudi samostojno očistiti stranišče in počistiti tla. V to starostno obdobje spada tudi ročno pranje in zlaganje perila ter samostojna priprava obroka.

Najstniki že lahko nadzorujejo

Sicer pa bi naj najstniki med 12. in 14. letom samostojno očistili celotno kopalnico, načrtovali dnevne obroke, kosili travo na vrtu in pri hišnih opravilih nadzorovali mlajše otroke.

Kljub vsemu pa so mnenja okoli tega deljena, saj veliko ljudi tudi meni, da so otroci pač otroci in da je igranje njihovo edino “delo”, pozneje morda še domače naloge, ki so danes postale že tudi delo staršev. Nekje mora tičati razlog za nesamozavestno mladino in preobremenjene starše ali pač?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice