Najpogostejše novoletne zaobljube in kako se jih držati

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Najpogostejše novoletne zaobljube in kako se jih držati

Novo leto je čas za spremembe in nove začetke. Novoletne zaobljube so med nami pogoste, a le redki se jih držijo in v njih vstajajo dlje od nekaj tednov.

Najpogostejše novoletne zaobljube in kako se jih držati
  • Najpogostejše novoletne zaobljube in kako se jih držati Najpogostejše novoletne zaobljube in kako se jih držati

Novoletna zaobljuba je tradicija, najbolj pogosta na zahodni polobli, v katerem oseba, s katero se posameznik zaobljublja, da se bo v prihajajočem letu izboljšal oziroma bo bolj prijazen.  Že stari Babilonci so obljubljali svojim bogovom na začetku vsakega leta, da bi se vrnili izposojeni predmeti in poplačali svoje dolgove. Rimljani so vsako leto začeli z obljubami bogu Janusu, po katerem je imenovan mesec januar. Obstajajo tudi druge verske vzporednice k tej tradiciji.

Ob koncu velike krize je približno četrtina ameriških odraslih oblikovala sklepe silvestrovanja. Na začetku 21. stoletja pa okoli 40 odstotkov.

Najpogostejše novoletne obljube

So pa nekatere novoletne zaobljube med nami veliko bolj pogoste kot druge. Med pogostejše spadajo predvsem tiste povezane z našim zdravjem in počitjem. Za vas smo jih našli še nekaj. 

Izboljšati telesno počutje: jesti zdravo hrano, izgubijo težo, več gibanja, jesti bolj zdravo, piti manj alkohola, prenehati s kajenjem, prenehati z grizenjem nohtov, znebiti se starih slabih navad.

Izboljšati duševno počutje:  misliti pozitivno, se smejati pogosteje, uživati življenje.

Izboljšati finance: se znebiti dolgov, prihraniti denar.

Izboljšati kariero: uspešnejši pri trenutnem delovnem mestu, dobiti boljšo službo, ustanoviti lastno podjetje.

Izboljšati izobraževanje: izboljšati ocene, dobiti boljšo izobrazbo, se naučiti nekaj novega (kot tujega jezika ali glasbe), več brati, izboljšati talente.

Izboljšati sebe: postati bolj organiziran, zmanjšanje stresa, manj zlovoljen, upravljanje časa, biti bolj neodvisen, gledati manj televizije, igrati manj video igre.

So pa pogoste zaobljube tudi tiste, pri katerih se posamezniki odločijo, da si želijo bolje razumeti z ljudmi, izboljšati socialne veščine in socialne inteligence, spoznati nove prijatelje, kakovostno preživeti čas z družinskimi člani, ustaliti se, se poročiti, imeti otroke, poskusiti eksotično hrano in odkrivati nove kulture.

Kako uspešne so novoletne obljube

Študija Richarda Wisemana iz leta 2007, ki vključuje 3000 ljudi, je pokazala, da 88 odstotkov tistih, ki se odločijo za novoletno obljubo le te ne drži, kljub temu, da je 52 odstotkov udeležencev študije na začetku  prepričanih v uspeh. Moški doseže svoj ​​cilj 22 odstotkov bolj pogosto, kadar so vpleteni v postavljanje ciljev, medtem ko je ženskam uspelo za 10 odstotkov več, če so njihovi cilji javni in dobijo podporo s strani svojih prijateljev.

Kako uresničiti novoletne zaobljube?

Če ste se torej odločili, da boste z novim letom v vaše življenje vnesli nekaj sprememb, vam podajamo nekaj nasvetov, kako jih izpolniti in se jih držati. Sedaj, ko imate idejo, kaj si želite spremeniti, si postavite naslednja vprašanja: 

Zakaj sklepate zaobljubo? Da bi zadovoljili sebe ali druge?

Kaj je rezultat?

Ali ste prepričani, da lahko dosežete zastavljene rezultate?

Kateri dejavniki vas lahko odvrnejo od učinkovite izpolnitve novoletne zaobljube? 

Če ste po teh vprašanjih še vedno odločeni, da se z novim letom lotite sprememb potem, vam bodo te gotovo uspele. 

Mateja Meh
sobota, 31 December, 2016 - 13:45 Osveženo: 31. December 2016 - 13:48

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.