Ljudje vse pogosteje naročajo stvari preko spleta. Pa je to res cenejša in boljša rešitev?

Spletnega nakupovanja se poslužuje vse večji odstotek ljudi, saj ima nedvomno prednost pred tekanjem iz ene trgovine v drugo, še posebej v prazničnem času. Nakupe preko spleta običajno lahko opravimo zelo hitro, vendar moramo biti pri tem toliko bolj previdni, saj imajo tudi negativne plati. 

Pri spletnem nakupovanju izdelkov ne moremo pomeriti, preizkusiti iz kakšnega materiala so, največ pa je lahko zamudno z vračanjem stvari, ki nam ne odgovarjajo, saj jih moramo največkrat poslati na drugi konec sveta.  Na spletu smo zasledili 'kikse' naročil, ki so jih ljudje objavili, ko so prejeli svoje pošiljke. Se je tudi vam zgodilo že kaj podobnega?

FOTO: Facebook Arhitecture & Design

Na spletni strani vzajemci.com navajajo štiri nasvete za varno nakupovanje preko spleta. 

1. Podatki o ponudniku: dobre spletne trgovine na svojem spletnem mestu pregledno objavijo popolne kontaktne podatke o sebi, o postopku nakupa in splošne pogoje. Kontaktne podatke shranite, da boste lahko s ponudnikom, če bi se pojavile težave, hitro navezali stik. Previdnost je na mestu pri spletnih trgovinah, ki objavijo le naslov poštnega nabiralnika.

2. Varnost osebnih podatkov: podatke o svojem bančnem računu ali karticah posredujte le prek šifriranih povezav. Prepoznali jih boste na primer po napisu "https" v naslovni vrstici spletnega brskalnika.

3. Gesla: gesel ni priporočljivo shranjevati na računalniku, saj lahko tako postanejo plen hekerja, ki bi mu uspelo vdreti vanj. Pri izbiri gesla bodite temeljiti, rojstni datumi ipd. niso najboljša izbira.

4. Zaščita računalnika: poskrbite za protivirusne programe in požarni zid, ki hekerjem oteži dostop do računalnika. Vaši podatki so tako varni, kot je varen računalnik, s katerega nakupujejo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice