Slika je simbolična.
Spomladi se narava počasi začne prebujati, z njo pa tudi naše sobne rastline. Preverili smo, kako moramo za sobne rastline poskrbeti spomladi, da bodo bolje uspevale.

Z listov rastlin moramo odstraniti prah

Pozimi se zaradi kurjenja v stanovanjih in posledično tudi na sobnih rastlinah nabira več prahu kot običajno, zato je potrebno spomladi liste rastlin očistiti. Prah lahko zamaši pore v listih. Te pore omogočajo prehajanje kisika, ogljikovega dioksida med fotosintezo in izhlapevanje vode.

Očistimo jih lahko tako, da liste na obeh straneh obrišemo z vlažno krpo ali jih stuširamo z mlačno vodo. Pri tuširanju moramo biti pozorni na to, da tok vode ni premočan in da rastline ne namočimo preveč.

Takšna vrsta čiščenja listov ni primerna za rastline, kot so kaktusi in sukulente.

Presajanje

Pomlad, to je marca in aprila, je najboljši čas za presajanje sobnih rastlin, saj bo to spodbudilo rast. Vendar pa je lahko presajanje za rastline šok, od katerega si bodo težko opomogle, zato moramo presaditi samo tiste, ki to potrebujejo oziroma so prerasle zdajšnje lončke.

Najpogostejši znaki, da rastlina potrebuje presajanje, so, da korenine rastline silijo iz lončka ali rastejo v krožnem vzorcu znotraj lončka, rast rastline se upočasni ali ustavi, potrebno jih je veliko več zalivati ali pa se začnejo kazati prvi znaki odmiranja rastline.

Pri presajanju jih moramo posaditi v lonec, ki je od deset do dvajset odstotkov večji v premeru od prejšnjega lončka. Rastlin ne smemo presaditi v prevelik lonec, saj se lahko zgodi, da ne bodo mogle vsrkati vode iz zemlje, kar lahko privede do gnitja korenin.

Presajanje pa ne pomeni nujno sajenja rastline v nov lonček, ampak da rastlinam zgolj zamenjamo zemljo in jim zagotovimo nova hranila za rast.

Gnojenje

Ker spomladi sobne rastline začnejo aktivno rasti, je to pravi čas, da jih začnemo ponovno gnojiti. Ker se šele prebujajo iz mirovanja, je dobro, da jih začnemo gnojiti počasi, saj bi v nasprotnem primeru to lahko bil zanje prevelik šok.

Pri tekočem gnojilu je dobro začeti s četrtino ali polovico običajnega odmerka gnojila in odmerek povečevati do poletja. Pogosto se zgodi, da na gnojenje pozabimo, vendar je lahko koristno za dolgoročno zdravje rastlin. Če smo rastlino presadili, dodatno gnojenje ni potrebno.

Zalivanje

Spomladi je potrebno sobne rastline zalivati pogosteje, saj so temperature višje, dnevna svetloba pa daljša kot pozimi, zato porabijo več vode. Za večino sobnih rastlin je najbolje, da je v spomladanskih in poletnih mesecih zemlja enakomerno vlažna.

Da bi to dosegli, moramo vsak teden preverjati prst in jo zaliti, ko se začne sušiti. Vseeno pa zemlja ne sme biti premokra, saj lahko korenine zgnijejo. Če je prst premalo vlažna, pa rastlina oveni ali se listi zvijajo.

Vlažnost prsti preverimo tako, da potisnemo prst en centimeter globoko v zemljo. Če je zemlja suha, jo je treba zaliti, če je mokra, pa ne.

Obrezovanje

Pomlad je najboljši čas za obrezovanje sobnih rastlin, saj s tem odstranimo vse nezdrave liste. Obrezovanje ovenelega listja povrne našim rastlinam hranila, ki jih porabijo za rast novih listov.

Z obrezovanjem lahko tudi odstranimo škodljivce.

Zračenje

V toplih pomladnih dneh je dobro, če odpremo okna v bližini sobnih rastlin, saj jim s tem zagotovimo svež zrak in vlago.

Svetloba

Pozimi je rastline dobro prestaviti bližje k oknom, pomlad pa pomeni daljše dneve in močnejšo sončno svetlobo, zato lahko sonce rastline opeče.

Spomladi moramo tako vse rastline, ki niso rade neposredno izpostavljene sončni svetlobi, premakniti stran od okna ali ga zagrniti s prosojno zaveso, ki razprši sončne žarke in prepreči opekline listov.

Če so listi rastline preveč izpostavljeni soncu, postanejo beli, rjavi ali prozorni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice