Foto: Facebook Alma Mater Europaea - ECM
V Mariboru so danes slovesno odprli 11. mednarodno znanstveno konferenco Za človeka gre: Družbeni in tehnološki napredek za varnost in dostojanstvo.

Konferenca, ki jo organizira Alma Mater Europaea v soorganizaciji z Evropsko akademijo znanosti in umetnosti iz Salzburga, poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije Nataše Pirc Musar.

Konferenca bo potekala od 10. do 17. marca in bo obsegala več kot 80 vsebinskih sklopov, s 300 predavatelji iz kar 30-ih različnih držav. 

Kot je v uvodnem nagovoru dejal Jurij Toplak, je glavno sporočilo letošnje konference, da socialni in tehnološki razvoj naj bi ne bi bil namen sam sebi, ampak naj bi služil človeštvu, varnosti in dostojanstvu.

Zbrane je nato nagovorila tudi predsednica države Nataša Pirc Musar, ki se je v svojem govoru dotaknila tem, kot so rastoča potreba po tehnološkem razvoju, varnost, človekove pravice in dostojanstvo.

Poudarila je, da je potrebno zagotoviti dobrobit za skupnost in posameznika v vseh segmentih našega življenja, kar zahteva akcijo od vseh nas. 

Pomembno je, da se znanje izkoristi v dobro človeštva. Potrebno je zagotoviti medgeneracijski prenos znanja in poudarjati pomen izobraževanja.

V svojem nagovoru je uporabila tudi znan citat Marka Avrelija: »Ne izgubljaj več časa za razpravo, kakšen bi moral biti dober človek. Bodi ta človek.«

Konferenca bo gostila mnoge ugledne strokovnjake

Alma Mater bo na konferenci gostila številne evropske učenjake in miselne voditelje iz različnih področij.

Osrednji nagovor bo imel Jeffrey Sachs, profesor z Univerze Columbia, svetovno znani ekonomist, avtor in globalni voditelj na področju trajnostnega razvoja. Sledili mu bodo Mariya Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade, Klaus Mainzer, predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti ter predsednik znanstvenega odbora konference Za človeka gre.

Med govorci bodo še Sonia Ehrlich Sachs, raziskovalka na Univerzi Columbia in direktorica kampanje One Million CHW, Felix Unger, častni predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti, Martin Kemp, zaslužni profesor Univerze v Oxfordu, Fred R. Volkmar, profesor na Univerzi Yale, Jeremy Howick, profesor empatičnega zdravstvenega varstva Univerze v Leicestru in raziskovalni svetnik na Univerzi v Oxfordu ter številni drugi domači in tuji strokovnjaki.

Komentarji (0)

Starejše novice