Slika je simbolična.
Hrvaška bo kmalu dobila evro, ob tem pa se vsi sprašujejo, kako velik vpliv bo to imelo na dvig cen. Ponekod pa je cene že odneslo v višave, mize pa brez cenikov ...

Za dva sendviča s puranjimi prsmi, tri rogljičke, dva kapučina ter male steklenice kokakole, mineralne vode in jabolčnega soka so trije gosti kavarne v Opatiji v nedeljo plačali 517 kun (69 evrov), poroča regionalni spletni portal Riportal.net.

Nadpovprečno visoke so tudi cene živil na tržnicah v mestih na hrvaški obali, rekorder je Rovinj.

Na mizah ni bilo cenikov, kavarna pa se v ničemer ni razlikovala od drugih, je portalu Riportal.net sporočil bralec po obisku kavarne Wagner, ki deluje v sklopu hotela Milenij v Opatiji.

»Vsekakor bi vstali in odšli, če bi videli cene. Enako so se odzvali ljudje, ki so sedeli za sosednjo mizo,« je sporočil bralec. »Razumeli bi, če bi zahtevali specialiteto, ampak dva povprečna sendviča za 240 kun (32 evrov)?« je še dodal in portalu posredoval fotografijo računa in miz, na katerih ni cenikov.

Cene v lokalu so nadpovprečno visoke tudi v primeru napitkov. Za četrt litra soka, četrt litra gazirane pijače in en kapučino je treba odšteti po 38 kun (pet evrov), za četrt litra gazirane vode pa 35 kun (4,7 evra).

Da primer ni osamljen, pričajo fotografije računov iz nekaterih drugih lokalov na hrvaški obali, ki jih na družabnih omrežjih objavljajo turisti.

Cene v višave tudi na tržnicah

Cene pa na hrvaški obali niso visoke samo v gostinskih objektih, ampak tudi na tržnicah.

Najdražja tržnica na Hrvaškem je v Rovinju, kažejo podatkih tržnocenovnega informacijskega sistema ministrstva za kmetijstvo.

Kilogram breskev je na rovinjski tržnici v 23. tednu tega leta, med 6. in 12. junijem, stal 50 kun (6,6 evra), kilogram marelic ali češenj od 40 do 50 kun (5,3 do 6,6 evra), kilogram jagod 60 kun (osem evrov), kilogram čebule pa 20 kun (2,7 evra).

To je enkrat več od hrvaškega povprečja, do katerega je tržnocenovni informacijski sistem ministrstva za kmetijstvo prišel s primerjavo najvišje in najnižje cene na 17 tržnicah na Hrvaškem.

Cene na tržnicah so v primerjavi z notranjostjo države višje tudi v drugih mestih na hrvaški obali, kot so Pulj, Reka in Dubrovnik.

»V turističnih mestih je, ko pridejo tujci, ponudba praviloma nižja od povpraševanja, kupna moč turistov pa je dobra,« je za hrvaški časnik Večernji list pojasnil predsednik Združenja hrvaških pridelovalcev zelenjave Vjekoslav Budanec.

»To nima zveze s proizvodnjo oziroma s cenami, ki jih dobiva proizvajalec, ampak s preprodajalci in trgovci, ki vedno izkoristijo trenutne razmere,« je dodal.

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Tako pri nas na Obali, v lepi njihovi in po celem normalnem svetu ... cene za "turistas", za domače ljudi pa 70% ceneje ... ostani doma i žeri Tuševe sendviče za 1,80€ ... si domačin ...

Haja (nepreverjen)

Če gre "kmet" na dopust in se vsede v lokal, ki pripada hotelu, ki ima pet 🌟 pač plača za svojo neumnost. Vsak ve, kam spada njegova denarnica. Samo tukaj je čudoviti razgled in vidi te vsak, ki gre mimo. Tukaj so bile visoke cene že pred desetimi leti.

Druga plat (nepreverjen)

Haja-tocno tako!

In reply to by Haja (nepreverjen)

CepiSeCepec (nepreverjen)

Tradicijonalno sezonsko pljuvanje po Hrvaski, v Portorozu vse zastonj delijo.

Marjan 27 (nepreverjen)

no in.... ???

Druga plat (nepreverjen)

Ostanite doma.
Prihajam iz Rabca, s sl. Agencijo, hotel 4zv, pol. penzion, pijaca pri vecerji, vse kar srce pozeli, fitnes in sauna v ceni, kup animacij, avtobus in zavarovanje, vse skupaj 480e. Placala aprila. Cudoviti domacini, hvala jim, kmalu se vrnem.

Druga plat (nepreverjen)

Dodajam, za 7 dni

Starejše novice