Banana je eden izmed najbolj priljubljenih sadežev na svetu in tudi v Evropi jih pojemo največ, takoj za jabolki. Zagotovo pa niste vedeli tega o tem tropskem sadežu.

Banane uspevajo na bananovcu, ki je »nepravo« drevo, saj nima stebla, in lahko zraste tudi do 15 metrov v višino. Na enem bananovcu letno dozori približno 60 kilogramov sadeža, kar znese 150 banan. Obstaja veliko različnih vrst banan, ampak velika večina sadežev, ki jih uživamo pri nas, je sorte »cavendish« in izvirajo iz držav Južne Amerike. 

So tako zdrave kot so tudi dobre?

O bananah je bilo narejenih že veliko raziskav in tako dobro poznamo njihove koristne učinke za naše zdravje. Uživanje banan ima naslednje koristi:
-    Blagodejno vplivajo na kardiovaskularno zdravje.
-    Uravnavajo holesterol.
-    Pripomorejo k boljšemu spancu.
-    Pomagajo pri dobri prebavi.

Najbolj zdrave so najbolj zelene

Na priloženi fotografiji lahko preverite, katere blagodejne učinke ima banana glede na stopnjo njene zrelosti. 

1.    Nezrela banana (najbolj zelene barve)
-    Vsebuje največ odpornega škroba, ki spada med dobre ogljikove hidrate.
-    Odličen vir probiotikov za črevesje in v skladu s FODMAP (FODMAP je okrajšava oziroma kratica za štiri skupine ogljikovih hidratov, ki fermentirajo v debelem črevesu, ga lahko dražijo in tako povzročajo prebavne neprijetnosti).

2.    Komaj zrela banana (svetlo rumene barve)
-    Odlična vsebnost vlaknin.
-    Manj vsebnosti sladkorja.

3.    Zrela banana (bolj temno rumene barve)
-    Visoka raven antioksidantov.
-    Dobra vsebnost vlaknin.

4.    Zelo zrela banana (rumene barve z rjavimi pikicami)
-    Najmanjša vsebnost mineralov in vitaminov.

5.    Prezrela banana (intenzivne temne lise)
-    Največja vsebnost sladkorja.
-    Najmanjša vsebnost vlaknin.

Potrebno se je pa seveda zavedati, da banane, kot druge tropske sadeže uvažamo, in so tako obrane predčasno, da zdržijo dolge transportne poti ter dozorevajo šele med potjo in skladiščenjem. Kako to vpliva na vsebnost hranilnih snovi, pa so mnenja stroke deljena. Pri nas je največji uvoznik družba Rastoder z Derby bananami, ki je celo največji trgovec z bananami na Balkanu in šesti na svetu. Prisotna je tudi v Severni in Južni Ameriki, v Rusiji in na arabskem trgu. Njihove banane izvirajo večinoma iz Ekvadorja in Kostarike.

Kot zanimivost pa je vredno še izpostaviti podjetje Ocean Orchids iz Dobrovnika, ki ta priljubljeni tropski sadež goji v svojem tropskem vrtu v Prekmurju.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice