Necepljene v primeru hudo obremenjenih oddelkov za intenzivno nego čaka 'lockdown'.

Avstrijska vlada se je v petek zvečer po srečanju s predsedniki deželnih vlad odločila zaostriti pogoje za necepljene proti covidu-19, če se bo epidemiološki položaj v državi še zaostroval. V primeru večje obremenjenosti oddelkov za intenzivno nego bodo morali necepljeni v 'lockdown'.

Načrtuje se uvedba še dveh stopenj v vladnem načrtu boja proti novemu koronavirusu. Pri 25-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego bo obisk gostinskih lokalov ali namestitvenih objektov možen le za cepljene in prebolele.

Enako bo veljalo za obiske javnih prireditev in tudi za obiske v bolnišnicah in domovih, je za APA pojasnil koroški deželni glavar Peter Kaiser.

Pri 30-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego pa bo sledilo »zaprtje« vseh, ki niso cepljeni proti covidu-19. Kako naj bi bilo to videti v praksi, še ni povsem jasno, najverjetneje pa bo šlo za podobne omejitve gibanja in obiskovanja ustanov, kakršne so veljale v prejšnjih obdobjih pandemije, ko se je zaprlo javno življenje, navaja APA.

Pri 30-odstotni zasedenosti postelj za intenzivno nego - to v Avstriji pomeni okoli 600 - bo položaj postajal dramatičen, pri 33-odstotni zasedenosti pa kritičen, predvideva načrt.

Načrt predvideva tudi, kdaj hitri antigenski testi ne bodo več veljali

Trenutno je država še v prvi stopnji z 224 zasedenimi posteljami na intenzivni negi. Druga stopnja bo sledila pri 300 zasedenih posteljah in tedaj se bo pri restavracijah in podobnih lokalih, ki obratujejo ponoči, uvedel pogoj PC, torej ali preboleli ali cepljeni, ne pa tudi testirani.

Enako bo veljalo za prireditve brez določenega sedežnega reda z več kot 500 gosti. Na Dunaju je tak režim že v veljavi.

Tretja stopnja bo nastopila ob 400 zasedenih posteljah za intenzivno nego. Takrat hitri antigenski testi ne bodo več veljali. Dostop na območja, kjer bo potrebno dokazilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani), bo za necepljene oziroma tiste, ki covida niso preboleli, mogoč le še z bolj zanesljivim PCR-testom.

Kancler Alexander Schallenberg je opozoril, da ta načrt predstavljajo, da se necepljeni ne bi znašli v nepotrebni stiski. S tem se strinja tudi zdravstveni minister Wolfgang Mückstein. Pomembno je, da so koraki, ki bodo sledili jasno in pravočasno predstavljeni, so se strinjali v vladi.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mari-bor-čan (nepreverjen)

Tako resna država prisopi k problemu. Pri nas bi necepljeni takoj šli na ulice, ker da bi oni kaj prispevali k zajezitvi pač ni mogoče. Egoisti.Samo upam, da bomo tudi pri nas tako strogi in če se ne cepiš in proipevaš k zajeitvi, pač nimaš določenih pravic in bodi doma.
Kar čaka naval antivaxerjev na ta komentar, Ampak kar nergajte, zame ste še vedno navadni egopisti in šajserji.

gričanec2 (nepreverjen)

IDIOT na KVADRAT!!!

In reply to by Mari-bor-čan (nepreverjen)

pohorskisvizec

Avstrija bravo!

11 (nepreverjen)

EDINI KI TRENUTNO NEKONTROLIRANO ŠIRIJO VIRUS SO CEPLJENI! NECEPLJENI SE TEDENSKO TESTIRAMO! Eni pač tega ne bodo nikoli dojeli.

Haja (nepreverjen)

Če bi bili vsi cepljeni, nihče ne bi širil virusa. Zdaj se pa cepljeni nalezejo od necepljenih. Ampak, če dobim blago obliko mi je vseeno koliko necepljenih okužim. 🤣

In reply to by 11 (nepreverjen)

11 (nepreverjen)

Budaletina kaj ne razumeš, da se necepljeni vsaki teden testiramo in imamo sprotni vpogled? Verjetno veš, da si se cepil-a z namenom, da kao lažje prebolevaš ta virus? Nikjer pa ni zagotovila, da cepljeni ne zboli in ne prenaša virusa! Daj preberi kakšno literaturo preden čvekaš nekaj kar te so napizdili vladniki!

In reply to by Haja (nepreverjen)

Zmago (nepreverjen)

Jansa mi ga bo moral vsako jutro fafat, ce bo hotel da se jaz pridrzujem tega.

pohorskisvizec

Zmago, idi tja, kjer se zbirajo toplovodarji, ti ga bo kakšen rad.....JJ ima Urško!

Starejše novice