Novozelandski napadalec je pred leti obiskal tudi Madžarsko in Hrvaško, kažejo nove informacije.

Bolgarska obveščevalna služba je ugotovila, da je bil Avstralec Brenton Harrison Tarrant lani v Bolgariji, kjer je obiskal nekatera mesta zgodovinskega pomena. V Bolgarijo je prišel iz Dubaja, nato pa se je odpravil v Romunijo. Tam si je sposodil avto, s katerim se je odpeljal na Madžarsko, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah bolgarskega notranjega ministra Mladena Marinova je bil v Bolgariji zgolj kot turist.

Preiskava povezav njegovih potovanj in kontaktov nadaljujejo v sodelovanju z oblastmi Nove Zelandije, ZDA, Združenih arabskih emiratov in balkanskih držav, je dodal.

Decembra 2016 je namreč po podatkih bolgarskih obveščevalcev obiskal Hrvaško, Srbijo, Črno goro in BiH.

Napadalec ni imel kriminalne preteklosti

Po besedah novozelandske premierke Jacinda Ardern nihče od treh pridržanih, vključno s Tarrantom, ni imel kriminalne preteklosti ne v Novi Zelandiji ne v Avstraliji.

Tarranta sta dva lokalna policista aretirala 36 minut po tistem, ko je bila policija obveščena o napadu. Če tega ne bi storila, bi napadalec zagotovo nadaljeval z napadom, je povedala novozelandska premierka.

Dan po napadu je znanih tudi nekaj več informacij o smrtnih žrtvah in ranjenih, med katerimi so moški, ženske in otroci. Ob državljanih Nove Zelandije gre tudi za državljane Pakistana, Turčije, Savdske Arabije, Bangladeša, Indonezije in Malezije. Od okoli 50 ranjenih jih je 39 še vedno v bolnišnici, od tega jih je 11 na intenzivnem oddelku, navaja dpa.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice