Po vsem svetu na 22. marca obeležujemo svetovni dan voda.

Letos ta poteka pod sloganom Odgovor je v naravi in izpostavlja, da mnoge rešitve za težave, kot so poplave, suše in onesnaženost vode, ponuja narava sama.

Rešitve iz narave niso čudežno zdravilo za vse kritične izzive

Letošnja vodilna misel po navedbah ministrstva za okolje in prostor opominja na rešitve iz narave. 

»Rešitve iz narave, kot so sajenje dreves za obnovitev gozdov, vnovično povezovanje rek s poplavnimi ravnicami in obnovitev mokrišč, so trajnosten in stroškovno učinkovit način za lažjo povrnitev ravnovesja vodnega cikla, ublažitev učinkov podnebnih sprememb ter izboljšanje zdravja ljudi in njihovega preživljanja,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Rešitve iz narave niso čudežno zdravilo za vse kritične izzive, povezane z vodo. Lahko pa zagotovijo inovativne in stroškovno učinkovite možnosti za dopolnitev nezadostne ali starajoče se vodne infrastrukture, so dodali.

V ustavi pravica do pitne vode

Svet je sicer med cilje trajnostnega razvoja vključil določbo, da se do leta 2030 vsem zagotovi dostop do vode in sanitarne ureditve ter poskrbi za trajnostno gospodarjenje z vodnimi viri. Slovenija pa je leta 2016 v ustavo vpisala pravico do pitne vode.

Državni statistični urad je med drugim izpostavil, da smo leta 2016 v Sloveniji načrpali 887 milijonov kubičnih metrov vode, od tega 162 milijonov kubičnih metrov za javni vodovod. Zaradi dotrajanosti vodovodnega omrežja se je 45 milijonov kubičnih metrov vode izgubilo v vodovodnem sistemu. Gospodinjstva v Sloveniji so v letu 2016 porabila povprečno 38 kubičnih metrov vode na prebivalca, to je 104 litre vode na prebivalca na dan.

Predstavniki kampanje Rešimo Muro pa bodo v DZ predali peticijo z več kot 70.000 podpisi proti gradnji hidroelektrarne Hrastje-Mota in za ohranitev naravne reke Mure. Peticija bo predana tudi slovenskim veleposlanikom v Avstriji, na Madžarskem in Hrvaškem, saj bi bile z izgradnjo prizadete tudi te države.   

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice