Zajadrali smo v poletni julij, mesec ko se večina ljudi odpravlja na dopuste. Mnogi od njih še vedno prisegajo na hrvaško obalo, zato smo izbrskali sanjske plaže, mimo katerih nikakor ne smete.

Hrvaška obala je med Slovenci še vedno med najbolj priljubljenimi dopustniškimi destinacijami. Skriva veliko čudovitih kotičkov, zasebnih plaž, neokrnjene narave in bisernega morja.

Izbrskali smo plaže, ki jih morate obiskati vsaj enkrat v življenju. 

Bol na Braču - Plaža Zlatni rat

Ena izmed najlepših turističnih destinacij Jadrana je zagotovo Bol na otoku Braču, znano zbirališče lokalnih in svetovnih elit. Nahaja se ob vznožju Vidove gore, najvišjega vrha jadranskih otokov in ob najatraktivnejši plaži Jadranskega morja Zlatni rat. Poleg številnih kulturnih in zgodovinskih znamenitosti je Bol vedno priljubljena destinacija.

Naravne lepote, prijetno in blago podnebje ter kristalno čisto morje je Bol priljubljeno počitniško mesto skozi celo leto. Številne prelepe plaže privabljajo turiste z vsega sveta, med njimi najlepše in hkrati najbolj prepoznavno znamenitost božične rajske plaže Zlatni rat. 

Ugotovljeno je bilo, da je plaža nastala z odlaganjem finega zlatega peska okoli podvodnega grebena, ki se razteza kot jezik do 500 metrov v morje. Pod vplivom vetrov, valov in morskih tokov konica Zlatnega rata spreminja svojo obliko, tako da je vedno drugačna in zanimiva.

Otok Krk – Plaža Oprna

Ta plaža se nahaja v bližini Stare Baške, in sicer na južnem delu otoka Krka. Plaža je sestavljena iz gramoza in peska in je dobro dostopna z ladjo. Če prihajate z avtomobilom, sledite znakom Punta za Staro Baško. Parkiranje je možno tik nad plažo, do katere pa boste prišli le peš. 

Otok Rab – Rajska plaža

Rajska plaža je največja in najbolj znana plaža v Loparju. Razteza se v dolžini skoraj dveh kilometrov in turistom ponuja različne vsebine. Zaradi kakovosti vode, varstva okolja in varnosti si je prislužila »Modro zastavo«, ki je simbol kakovostnih vsebin in kakovosti morja. Uspelo se ji je celo uvrstiti na seznam CNN-a, Top 100 svetovnih plaž.

Turistom ponuja številne vsebine od odbojke na mivki, toboganov, jadranja na deski do zabave na plaži. V kolikor imate psa, se z njim sprehodite do južnega dela plaže in skupaj uživajte v kopanju. 

FOTO: Elekes Andor (Wikimedia)

Makarska riviera – Brela, plaža Punta rata

Plaža Punta Rata se nahaja v Breli na Makarski rivieri in je ena izmed 10 najlepših plaž na svetu. Plaža je prodnata, medtem ko je vhod v morje peščen. Punta Rata je obdana s prelepimi gozdovi borovcev in kristalno čistim morjem.

Plaža je prejela tudi simbol »Modra zastava«.

FOTO: Tony Hisgett (Wikimedia)

Dugi otok – Plaža Sakarun

Ta rajska oaza se nahaja na Dugem otoku, enem od najdaljših hrvaških otokov. Plaža se nahaja v majhni uvali na severnem delu otoka in se razprostira na 800 metrih dolžine. Je precej plitka - če se odpravite 250 metrov od obale, globina morja ne bo presegla 3,5 metra, kar so idealni pogoji, če ste na dopustu z otroki. Okolica plaže je poraščena z borovimi gozdovi, senco pa lahko poiščete pod enim od številnih slamnatih senčnikov.

Do plaže se lahko pripeljete z avtomobilom, vseeno pa boste morali od parkirišča do sanjske plaže prehoditi določeno oddaljenost. V primeru, da nimate avtomobila so na voljo tudi turistični prevozi. 

FOTO: Mich973 (Wikimedia)

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jaja (nepreverjen)

Kaj se zafrkavate. To so rajske plaze? Da hodijo eden po drugem? Na Rabu se plaža samo tako imenuje. Je pa daleč od rajske. Pol ure hodis, da si do kolen v vodi. Na plaži pa moraš paziti, da ne pohodiš kakega sončka.
Rajske plaže so na drugem konce sveta in ne pri hrčkih.

Sanjske plaze (nepreverjen)

na Hrvaskem in v Grciji rajske

In reply to by Jaja (nepreverjen)

Starejše novice