Ta konec tedna bodo po vsej Evropi opazovali enega najbolj fascinantnih naravnih pojavov – selitev ptic. Ornitologi bodo svoje znanje delili tudi v Spodnjem Podravju.

31 evropskih partnerjev zveze BirdLife International bo letos pod okriljem Evropskega dneva opazovanja ptic po vsej stari celini pripravilo več sto dogodkov.

Pobudi se bodo v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije pridružili z organizacijo različnih dogodkov na več koncih države, tudi v Spodnjem Podravju.

Ob zadrževalnik Medvedce v času selitve pridejo tudi bolj redke vrste ptic

V soboto, 5. oktobra, bodo ptice pod vodstvom ornitologa Luka Božiča opazovali na zadrževalniku Medvedce. Zbor bo ob 9. uri na parkirišču pred železniško postajo v Pragerskem. Zadrževalnik Medvedce ali Sestrško jezero, kot mu tudi pravijo, v času selitve privabi tudi bolj redke vrste ptic.

»Okoli zadrževalnika je krožna pot, ki jo bomo v počasnem 'ornitološkem' tempu opravili v približno štirih do petih urah. Sproti bomo beležili podatke, kot so opažene vrste in število osebkov, ki jih bomo na koncu dneva posredovali evropskim koordinatorjem dogodka,« so povedali v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Foto: Naravni rezervat Ormoške lagune, Facebook

Ormoške lagune živalim zavetje nudijo vse leto

V nedeljo, 6. oktobra, bodo voden ogled organizirali v Naravnem rezervatu Ormoške lagune. Zbor bo ob 9. uri v rezervatu, opazovanje bo vodil ornitolog Dominik Bombek.

»Ormoške lagune pticam in drugim živalim nudijo varno zavetje skozi celo leto. Številne vrste tukaj gnezdijo, prezimujejo ali se ustavijo, spočijejo in nahranijo med selitvijo,« so razložili v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Foto: Naravni rezervat Ormoške lagune, Facebook

To je edinstvena priložnost

Namen Evropskega dneva opazovanja ptic je ljudem približati svet ptic in jih ozavestiti o potrebah ptic selivk na gnezdiščih, postajališčih vzdolž selitvene poti in prezimovališču v Mediteranu in Afriki.

V okviru Evropskega dneva opazovanja ptic so od leta 1993 na skoraj 40.000 dogodkih po vsej Evropi ptice približali že več kot milijon ljudem

»Evropski dan opazovanja ptic poteka v času, ko milijoni ptic iz severnih krajev zapuščajo svoja gnezdišča in se pomikajo v toplejše, s hrano bogate kraje. To je edinstvena priložnost za opazovanje številnih vrst ptic, ki se pri nas ustavijo ter počivajo tekom naporne in nevarne selitve,« so pojasnili v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice