Ljubitelji sladoleda, danes je vaš praznik, razvajajte se brez slabe vesti.

Poletne temperature se vračajo in ta teden se bomo znova močno potili. Ravno pravi čas, saj julija, še posebej pa danes slavimo sladoled. Svetovni dan sladoleda, ki ga obeležujemo vsako tretjo nedeljo v juliju, so v ZDA začeli proslavljati leta 1984 z razglasom predsednika Ronalda Reagana, počasi pa se je prijel tudi drugod. Sladica je navsezadnje priljubljena širom sveta, ponaša pa se tudi s precej bogatejšo in daljšo zgodovino, kot ste si najbrž mislili. 

Kepica z medom in vinom za Aleksandra

Izvor sladoleda seže vsaj do 2. stoletja pred našim štetjem, a primitivne različice iz medu, mleka ali sadnih sokov so na Kitajskem izdelovali že kako tisočletje prej. 

Tudi antični Grki, Rimljani in Egipčani so imeli svoje različice. Slednji so svojim gostom na primer postregli s sadjem in snegom z libanonskih gora. Zamrznjeno mleko pa si je z medom, sadjem ali vinom rad privoščil celo Aleksander Veliki. V Srednjem veku je sladoled, kot kaže, nekoliko utonil v pozabo, a so ga v Italiji nato znova odkrili z vrnitvijo Marca Pola z Daljnega vzhoda leta 1292. Ta recept, podoben današnjemu sorbetu, se je po ocenah zgodovinarjev v 16. stoletju razvil v današnji sladoled.

Ko smo za ledeni posladek odšteli le 90 tolarjev

Do konca 19. stoletja je posladek veljal za redko in eksotično jed, ki so si jo lahko privoščili le premožni. Danes v njem uživamo skoraj vsi, a vendarle radi potarnamo nad cenami. Tisti, ki smo rojeni v prejšnjem stoletju, navsezadnje še pomnimo, da »je kepica sladoleda nekoč stala le 90 tolarjev.«

Od uvedbe evra se je marsikaj spremenilo. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije povprečna cena porcije sladoleda s smetano v gostinskih lokalih danes znaša 4.49 evrov. Za liter sladoleda boste medtem odšteli 3,19 evra.

Kako so se cene sladoleda gibale od leta 2002 oziroma 1997, do koder sežejo njihovi najstarejši podatki, pa si oglejte v spodnjem grafu.

Pri SURSU so ob današnji priložnosti sicer postregli tudi s podatkom, da v Sloveniji trenutno živi 528 žensk z imenom Lučka in 29 oseb s priimkom Kornet. Mi pa smo na spletu za vas izbrskali še nekaj zanimivosti o priljubljeni sladici, za katere doslej verjetno niste slišali:

  • Industrijska proizvodnja sladoleda se je začela leta 1851 v Bostonu v ZDA.
  • Najbolj priljubljen okus sladoleda je vanilija, sledita ji čokolada in jagoda.
  • Kornete so izumili na svetovni razstavi v St. Louisu leta 1904, ko je eden od sladoledarjev zaradi velikega povpraševanja bil primoran poiskati alternativo za servirni lonček. Pomoč je našel pri bližnjem peku vafljev, s katerim sta zasnovala užiten in priročen stožec ter z zamislijo, ki je hitro navdušila stranke, spisala zgodovino.  
  • Najbolj nenavadni sladoledi, ki smo jih zasledili na spletu, se ponašajo z okusi surovega konjskega mesa, koruze, hruške in sira s plemenito plesnijo, jastoga, paradižnika in hot-doga. Slednjega so se seveda domislili v ameriški Arizoni.
  • Po podatkih analitikov prodaja sladoleda močno poraste v času recesije ali vojne.
  • Kako ob hlastanju mrzlega sladoleda preprečiti tisti nenaden glavobol, ki mu v angleščini pravijo 'brain freeze'? Ko udari, z jezikom preprosto pritisnite ob nebo, s čimer boste pogreli toplotne senzorje in možganom prihranili preplah.
  • Najbolj dobičkonosen dan v tednu je za sladoledarje skoraj zanesljivo nedelja.

Če si danes še niste privoščili ledenega posladka, je torej čas, da zavijete do svojega najljubšega sladoledarja in priložnost proslavite, kot se spodobi – z dodatno kepico.

Kateri je vaš najljubši okus sladoleda?

Choices

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice