Slika je simbolična.
Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije ni zelo verjetno, da bi omikron popolnoma obšel zaščito s cepivi.

Nova različica koronavirusa omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in »ni zelo verjetno«, da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Svetovna zdravstvena organizacija.

Podatkov o novi različici malo

Kot je poudaril predstavnik organizacije Michael Ryan, je sicer podatkov o novi različici virusa, ki vsebuje številne mutacije, malo, vendar pa preliminarni podatki kažejo, da ljudje ne zbolijo huje kot pri okužbi s prejšnjimi različicami.

»Dejansko kaže, da je bolezen manj huda,« je dodal.

Obstoječa cepiva manj učinkovita

Dejal je še, da za zdaj ni dokazov, da bi omikron popolnoma obšel zaščito, ki jo dajejo obstoječa cepiva proti covidu-19. To je mogoče sklepati na podlagi prvih podatkov iz Južne Afrike, kjer se je različica najprej pojavila, je povedal.

Ryan je priznal, da utegnejo biti obstoječa cepiva manj učinkovita proti omikronu, ki ima več kot 30 mutacij na proteinski konici, vendar »ni zelo verjetno«, da cepiva sploh ne bi učinkovala.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Surfeiter (nepreverjen)

Copy+paste vi, copy+paste jaz ...
Omikron je najboljše, kar se nam je lahko zgodilo ... je začetek konca korona virusa covid19 ... vendar ... pazi! ... pojavili se bodo virusi, ki bodo sprva enkrat hujši/močnejši od covid19 in kasneje 1000 krat nevarnejši od te variante natega.
Kako to vem, da upam napovedovati? Preprosto, berem tuje medije ... in kopiram napovedi tistih, ki že milijon procentov vedo, kaj bo. Le kako lahko vedo? Jih mar sami producirajo, da se stoka cepi?

Starejše novice