8. oktober je prišel in odšel, od kriptovalute OneCoin, ki je tudi štajerskim vlagateljem obljubljala nebesa pa – en velik nič.

Tudi najbolj zaupljivim postaja jasno, da je denarna mreža OneCoin pod pretvezo izobraževalnih programov in »brezplačnih« virtualnih žetonov, opeharila na milijone ljudi.

Vlagatelji so za izobraževalne pakete vplačevali od nekaj sto evrov pa do več kot sto tisočakov, s čimer so vstopili v sistem kot rekruti drugih udeležencev. Ob tem so jim obljubljali, da bo cena kriptovalute, ki je sploh še ni na odprtem trgu, v nekaj letih navrgla večkratnik vloženih sredstev. 

Še pred meseci smo si na spletu tako lahko ogledali video posnetke, v katerih so se predstavljali tudi Štajerke in Štajerci, ki so v OneCoinu videli svojo priložnost, več parov iz regije pa se je pred dobrim letom celo udeležilo srečanja v Bolgariji. 

Ni vsaka kriptovaluta bitcoin

OneCoin je dobro izkoristil sloves bitcoina in slabo informiranost ljudi na področju kriptovalut. Na tveganje pri vlaganju v OneCoin je do določene mere uspešno sicer opozarjala tudi Zveza potrošnikov Slovenije.

Medtem ko vstop v svet kriptovalut vedno nosi določeno mero tveganja, pa je nevarnost bistveno večja pri nepreverjenih kriptovalutah, kot je OneCoin, ki je na borzi kriptovalut sploh ne moremo zaslediti.

Ker kriptovalute ni sprejemala nobena od uveljavljenih borz, je seveda ni bilo mogoče prodati in tako se je že lep čas otepala očitkov, da gre pravzaprav za Ponzijevo shemo oziroma piramidni sistem. Toda na presenečenje mnogih se je igra nadaljevala.

Najprej v drugi četrtini leta, nato oktobra – in zdaj …?

Kot piše Siol, je vodstvo še lani zagotavljalo, da bo s kriptovaluto v drugem četrtletju 2018 končno moč trgovati na spletnih borzah, a se to ni zgodilo. 

Da je zgodba tik pred sesutjem, je postalo očitno v začetku letošnjega leta, ko smo poročali, da so na sedežu podjetja OneCoin v bolgarski prestolnici zaplenili večje število dokumentov in računalnikov, a niso prišli do ustanoviteljice, tako imenovane kriptokraljice, Ruje Ignatove.

Slednja je izginila iz javnosti, kot datum nastopa kriptovalute OneCoin na odprtem trgu pa je nato obveljal osmi oktober. Zdaj je jasno, da tudi iz tega ne bo nič.

Razlog? Poljuben.

Minuli ponedeljek naj bi začeli vsaj z javno prodajo kriptožetonov OFC (ICO), ki bi se predvidoma z začetkom prihodnjega leta začeli pretvarjati v obljubljene OneCoine, piše Siol. Do 8. oktobra je odšteval tudi odštevalnik na spletni strani onecoinico.io, ki je zdaj postregel s pomenljivo ničlo.

Medtem ko ogorčeni vlagatelji zahtevajo pojasnila, pa se vodstvo izgovarja, da so bila pričakovanja o nastopu na odprtem trgu preprosto zgrešena. 

Vidnejši predstavniki mreže krivdo valijo na vse mogoče, med drugim na kriminalistične preiskave in njihove nekdanje promotorje, ki naj bi zavajali vlagatelje – pa tudi na nasprotnike, ki menda načrtno črnijo in onemogočajo OneCoin.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Oboževalec (nepreverjen)

Kje je zdaj Andrej Bohinc?

Rimas (nepreverjen)

Ah ti "Novinarji" ?

Starejše novice