Foto: Bobo
Madžarski premier Viktor Orban je znova razburil številne z objavo globusa iz časov Avstro-Ogrske.

Orban, ki je v preteklosti že razburil z izjavami in objavami velike Madžarske, si je včeraj privoščil novo provokacijo.

Bodočim maturantom je namreč zaželel vso srečo pri pisanju zgodovine ob tem pa dodal še fotografijo globusa z delitvijo sveta izpred stotih let, na katerem je zarisana Avstro-Ogrska, katere del se je raztezal čez današnje Prekmurje in tudi ozemlja Avstrije, Hrvaške, Italije, Romunije, Slovaške in Srbije.

Odmevi iz političnega vrha Slovenije in Hrvaške

Po objavi je sledil val kritičnih odzivov, ki je segal vse do Slovenije in tudi Hrvaške. Slovenski predsednik Borut Pahor je za portal 24ur.com dejal, da je ponavljanje takšnih objav, ki jih je mogoče razumeti kot izraz ozemeljskih zahtev, deležno zavračanje in zaskrbljenosti demokratične javnosti in politike, kakor tudi njega kot predsednika republike.

Ob tem je napovedal, da bo na to opozoril svojega madžarskega kolega Janosa Aderja ob načrtovanem obisku julija letos.

Za STA pa so iz slovenskega ministrstva za zunanje zadeve sporočili, da tako kot v preteklosti, javno ne komentirajo objav zgodovinskih zemljevidov v tujini v različnih kontekstih, kot so med drugim raziskovalni, šolski in razstavni, če te niso povezane z jasno namero ali omembo revizionizma. Precej kritik je bilo slišati tudi iz poslanske skupine Levica, ki so ostro obsodili provokacije, ki po njihovem razpihujejo nacionalistična čustva. 

Na Orbanovo objavo pa se je odzval tudi poslanec Jožef Horvat, vodja poslanske skupine koalicijske NSi, ki je dejal, da »zavrača ponovno provokacijo Viktorja Orbana, ki na Facebooku s svojimi 100-letnimi zemljevidi nikakor ne prispeva k prijateljskim odnosom«.

Svoje je pristavil še hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je spomnil, da imajo številne države v svojih arhivih zemljevide, ki prikazujejo svoje domovine veliko večjo, tudi Hrvaška. Ob tem je sporočil hrvaškim maturantom, da naj ne delijo tovrstnih objav. 

Orban z veliko Madžarsko udaril že večkrat

Tovrstnih objav Orbana in madžarske vlade je javnost sicer že vajena, lani je tako razburil s podobno objavo ob madžarskem prazniku narodne povezanosti, decembra pa je delil fotografije sestanka svoje Fidesz pod spornim zemljevidom.

Ravno letos bo 100. obletnica podpisa Trianonske mirovne pogodbe v Versaillesu po koncu prve svetovne vojne, s katero je Madžarska izgubila več kot dve tretjini svojega ozemlja. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Velika Italija (nepreverjen)

Dalmacija, Carnaro (Fiume) in Istria so bili Italija ...

Davila (nepreverjen)

Pozdravljeni,
Obveščam vas, da ponujamo zasebna posojila po obrestni meri 2%. Lahko vam posodimo, da poslujete, upravljate kmetijo ali karkoli želite. Pišite nam neposredno po e-pošti: ([email protected])
Lep pozdrav

Biciklist (nepreverjen)

Pahor mu je zaželel zdravja in uspešno leto kar v madžarščini . Hlapec ostaja hlapec.

Starejše novice