Poletna sezona in dopusti so v polnem teku, mnogi izmed vas ste se že ali se še boste odpravili na morje. Tam pa previdnost, tudi pri stvareh, ki so na prvi pogled povsem nedolžne, ne bo odveč.

O tem priča tudi zgodba, ki prihaja iz Hrvaške, natančneje iz Dalmacije. Nanjo je opozoril Ivan Matijašević iz mesta Sveti Filip in Jakov, njegovo objavo pa so na spletnih omrežjih delil več kot 2600-krat. 

Kot poroča Index, vodni parki delujejo povsem nedolžno in nenevarno, a temu ni povsem tako. Nevarnost predvsem preti tam, kjer so podvodne pregrade, ki so na prvi pogled očem skrite.

Kot je zapisal Matijašević, vodni parki predstavljajo odlično zabavo tako za otroke, kot za odrasle, a se je čutil dolžnega, da svojo izkušnjo deli z javnostjo in opozori na nevarnost, ki bi ga lahko stala življenja.

»Plavam od svojega četrtega leta, torej že trideset let in lahko povem, da sem v dobri formi. Čeprav poznam lokacijo, na kateri je postavljen vodni park, sem skorajda storil napako zaradi katere bi lahko umrl,« je zapisal uvodoma.

Pet sekund je postalo trideset sekund

Park se namreč nahaja na področju, kjer so močni vetrovi in morski tokovi, sam pa si bo zapomnil potapljanje pod osnove ograde, s katerim je želel s »podvodno bližnjico« priti v naslednji bazen, ki se nahaja znotraj vodnega parka.

»Na kratko sem vdihnil, saj sem bil zadihan od plavanja in bežanja po poligonu, ter se potopil. Računal sem, da bom čez pet, največ deset sekund ponovno na površju. Toda morski tok me je povlekel pod enega izmed vodnih elementov parka, ki je bil velikosti pet kvadratnih metrov.«

Pod gladino plavalec nima občutka, kako močan je tok, kar je lahko zelo varljivo.

»Kakor koli močno zamahneš bodisi plavaš na mestu bodisi se premikaš zelo počasi. Nekaj, kar bi moralo trajati pet sekund pod gladino, se je spremenilo v trideset sekund. Ti vodni elementi niso takšni, da bi jih lahko kar premaknil in vdihnil zrak. Ne, težki so kot beton in se dobro držijo na vodi.«

Ponuja tri nasvete

Sam se je, kot izkušen plavalec uspel rešiti iz objema vodnih tokov, zgodba pa bi se v primeru manj veščega plavalca ali otroka lahko končala tragično. In ravno na to, na nedolžno potapljanje je želel opozoriti hrvaški plavalec. Ob tem pa je dodal še tri nasvete.

Prvi je, da se pozanimate o lokaciji, na kateri se vodni park nahaja, saj bi po njegovem mnenju morale biti kontrole za podeljevanje dovoljenje strožje.

Kot drugo priporoča, da otrokom, čeprav so dobri plavalci, oblečejo rešilne jopiče, saj se z njimi ne morejo potapljati in se morajo držati predvidenih poti za ponovni vhod v park. Znotraj parka se nahaja več manjših pregrad in brez jopiča se lahko otrok znajde v podobni situaciji, kot se je znašel on.

Kot tretje pa svetuje, da gre eden od staršev v vodni park skupaj z otrokom, kjer bo poleg varnosti poskrbljeno tudi za zabavo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice