Evropska komisija je v sredo predstavila predlog enotnega digitalnega zelenega potrdila, ki bo na nediskriminatoren način olajšalo varno prosto gibanja znotraj Evropske unije.

Evropska komisija je predlagala uvedbo digitalnega zelenega potrdila za olajšanje varnega prostega gibanja znotraj Evropske unije med pandemijo covid-19. 

To potrdilo bo dokazilo, da ste:

  • cepljeni proti covid-19, 
  • covid-19 že preboleli ali 
  • prejeli negativen rezultat testa. 

Potrdila bodo izdana v digitalni obliki ali na papirju. Obe vrsti potrdil bosta opremljeni s kodo QR, ki bo vsebovala vse potrebne ključne informacije, in digitalnim podpisom, ki bo jamčil za pristnost potrdila.

Potrdilo bo vsebovalo le bistvene informacije in zavarovane osebne podatke. 

🆕🟢 Z digitalnim zelenim potrdilom na pot po 🇪🇺! 🧳 Evropska komisija je danes predstavila predlog enotnega digitalnega...

Objavil/a Evropska komisija v Sloveniji dne Sreda, 17. marec 2021

Potni list bo nediskriminatoren 

Komisija bo vzpostavila skupni portal za zagotovitev, da bo potrdila mogoče preverjati po vsej Evropski uniji, države članice pa bo podprla pri tehnični izvedbi potrdil.

Države članice bodo še naprej odločale, katere izjeme od javnozdravstvenih omejitev se lahko uporabljajo za potnike, vendar bodo morale take izjeme uporabljati za vse imetnike digitalnega zelenega potrdila enako.

Digitalno zeleno potrdilo bo veljalo v vseh državah članicah Evropske unije, sistemu pa se bodo lahko pridružili tudi Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica.

Izdajati bi se moralo državljankam in državljanom Evropske unije ter njihovim družinskim članom, neodvisno od državljanstva, pa tudi osebam, ki niso državljani Evropske unije, vendar v Evropski uniji prebivajo, ter obiskovalcem s pravico potovati v druge države članice.

Cepilni potni list že na voljo v prihodnjih mesecih, veljal pa bo le do konca epidemije

Da bi sistem začel delovati pred poletjem, bi morala Evropski parlament in Svet ta predlog hitro sprejeti.

Vzporedno morajo države članice izvesti okvir zaupanja in tehnične standarde, o katerih so se dogovorile v okviru mreže e-zdravje, da se zagotovijo pravočasna uvedba digitalnega zelenega potrdila, njegova interoperabilnost ter polno spoštovanje varstva osebnih podatkov.

Cilj je, da se tehnično delo in obravnava predloga zaključita v prihodnjih mesecih.

Sistem digitalnega zelenega potrdila je začasni ukrep.

Prenehal se bo uporabljati, ko bo Svetovna zdravstvena organizacija razglasila konec izrednih mednarodnih zdravstvenih razmer zaradi pandemije covid-19.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kljukec (nepreverjen)

Samo potrdilo je diskriminatorno, oblika ni važna, razprava o tem je samo hrana za bebce

Starejše novice