Slika je simbolična.
Hrvaški Premier Andrej Plenković je napovedal novo sproščanje ukrepov na Hrvaškem, ki bo vključevalo tudi odprtje gostinskih teras.

Kot poroča Jutranji list, je hrvaški premier Andrej Plenković ob današnji vladni seji napovedal odprtje gostinskih teras s prvim marcem in dovoljeno obratovanje na prostem, čeprav v zadnjem tednu tudi na Hrvaškem število okužb narašča. 

Plenković je napovedal tudi, da bodo dovolili športne dejavnosti v zaprtih objektih.

Po besedah Plenkovića še ni jasno, ali je vzrok za naraščanje števila okužb hladnejše vreme, sproščanje ukrepov ali njihovo nespoštovanje. Ob tem je poudaril, da so sicer poleg Danske država z najmanjšo incidenco v Evropski uniji in spomnil, da se znižuje število hospitaliziranih, obolelih na intenzivni negi, umrlih in ljudi v samoizolaciji.

Na Hrvaškem so sicer v zadnjem dnevu potrdili 544 novih okužb ob 6433 opravljenih testih. V hrvaških bolnišnicah se trenutno zdravi 790 covid bolnikov, intenzivno nego pa potrebuje 70 obolelih.

Pri nas v rumeni fazi, ki pa se oddaljuje

Kot je napovedal slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek za TV Idea minuli teden, bo tudi pri nas prišlo do odprtja gostinskih teras, ko dosežemo rumeno fazo. Za prehod moramo sedemdnevno povprečje okužb spraviti pod 600, v bolnišnicah pa mora število hospitaliziranih pasti pod 500.

Ob prvih optimističnih napovedih je kazalo, da bi lahko takšno stanje dosegli že v začetku marca, a se je napoved nato prestavila na konec meseca marca. V zadnjem dnevu je Institut Jožefa Štefana celo nehal podajati napovedi. "Dokler epidemija ne bo začela vidno upadati, ne bomo podajali napovedi za prehode v barvaste faze, ker so negotovosti prevelike," so zapisali v svoji zadnji prognozi.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

grem v ponedeljak na Hrvaško
bom spil 10 pirov
potem me bo pa baba peljala domov
veste njej pa jaz ne pustim da bi pila

zvodnik milan (nepreverjen)

dobro si si jo vzgojil

In reply to by delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

Starejše novice