20. maj – rojstni dan pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše in na slovensko pobudo odslej tudi svetovni dan čebel.

Nastopil je prvi svetovni dan čebel. Obeleževali ga bomo prav na pobudo Slovenije in z njim ozaveščali o pomenu čebel ter ostalih opraševalcev za človeštvo.

Kar vsaka tretjina svetovne pridelave hrane je namreč odvisna od opraševanja, čebele pa so medtem vse bolj ogrožene.

Prizadevanja se nadaljujejo

Razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel je Generalna skupščina Združenih narodov s posebno resolucijo opravila konec minulega leta, od ideje do razglasitve pa so tako minila približno tri leta.

Slovenija se za čebele medtem bori še naprej, saj zdaj predstavlja pobudo in je v iskanju podpore za njihovo zaščito na ravni EU.

Ob rojstnem dnevu v rojstnem kraju

Osrednjo slovesnost bodo danes pripravili v Žirovnici, rojstnem kraju pionirja sodobnega čebelarstva Antona Janše.

Osrednji govornik in častni pokrovitelj srečanja bo predsednik države Borut Pahor, spregovorili pa bodo še generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) Jose Graziano da Silva, predsednik Čebelarske zveze Slovenije in idejni oče svetovnega dneva čebel Boštjan Noč ter župan Žirovnice Leopold Pogačar.

Medene dobrote slovenskih regij

Kot še poroča STA, se po proslavi obeta še srečanje slovenskih čebelarjev. 
Moč bo obiskati tudi tako imenovano medeno vas, kjer bodo na več kot 80 stojnicah naprodaj čebelji pridelki in izdelki domače obrti. Udeleženci pa bodo lahko poskusili tudi kulinarične medene dobrote z vseh koncev Slovenije.

Borut Pahor in Miro Cerar bosta medtem v Ljubljani vsak posebej sprejela Graziana da Silvo, ki se je v petek v Sloveniji udeležil svetovne čebelarske konference, naslednji dan pa še mednarodne ministrske konference.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice