Slika je simbolična.
Policija je v torbi nekdanjega perujskega dostavljavca hrane našla starodavno mumijo

Perujska policija je v izotermični torbi nekdanjega dostavljavca hrane v mestu Puno ob jezeru Titikaka našla mumijo, staro od 600 do 800 let.

26-letni Julio Cesar Bermejo je lokalnim medijem povedal, da mu je mumija, ki jo je poimenoval Juanita, služila kot »nekakšno duhovno dekle«. Ob tem je zanikal, da jo je imel namen prodati.

Mumijo hrani doma v škatli poleg televizorja

»Doma je v moji sobi, spi z mano. Skrbim zanjo,« je Bermejo dejal v videoposnetku, ki je zaokrožil po družbenih medijih. Kot je pojasnil, je Juanito hranil v škatli poleg televizorja, domov pa jo je pred več kot 30 leti prinesel njegov oče.

Perujski policisti so mumijo v Bermejevi torbi, s katero je ta v preteklosti razvažal hrano, našli v soboto med patruljiranjem po parku v Punu na jugovzhodu Peruja.

Bermejo je zatrdil, da je ni želel prodati, temveč jo je s seboj nosil zato, ker so jo želeli videti njegovi prijatelji, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

Telo Juanite je bilo ob odkritju zavito v povoje in v položaju fetusa, kar je značilno za številne pokopane ljudi na območju v času pred prihodom Špancev. Kasneje se je sicer izkazalo, da mumija ni ženskega, temveč moškega spola.

Artefakt izvira iz časa pred prihodom Špancev v Južno Ameriko

»To ni Juanita, ampak Juan,« je potrdil strokovnjak na perujskem ministrstvu za kulturo in dodal, da gre za mumijo moškega, starega najmanj 45 let.

Po podatkih ministrstva, ki je artefakt zdaj prevzelo v zaščito, izvira iz časa pred prihodom Špancev v Južno Ameriko, domnevno z območja Puna v perujskih Andih.

Policija je Bermeja ter dva njegova prijatelja pridržala in jih preiskuje zaradi morebitnih kaznivih dejanj zoper perujsko kulturno dediščino, poroča britanski BBC.

Peru je sicer izjemno bogat z arheološkimi najdišči in starodavnimi predmeti. Najbolj obiskana turistična destinacija v državi je inkovska citadela Machu Picchu v bližini mesta Cusco, ki leži slabih 400 kilometrov severno od Puna.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice