Foto: Bobo
Včerajšnji rušilni potres na območju Petrinje na Hrvaškem je po zadnjih podatkih zahteval najmanj sedem smrtnih žrtev in je povzročil ogromno gmotno škodo. Zaradi uničujočih posledic potresa se tudi v Mariboru zbira pomoč za naše sosede.

Na Hrvaškem že poteka solidarnostna akcija. Številna podjetja pošiljajo najnujnejše potrebščine v Petrinjo, kot sta voda in hrana, lastniki hotelov in apartmajev ponujajo namestitev prizadetim, ki so ostali brez strehe nad glavo.

V številnih mestih so organizirali točke, na katerih prebivalci lahko darujejo najnujnejše potrebščine.

Prvo pomoč za naše hrvaške sosede je namenila tudi Slovenija in je ob polnoči prispela v hrvaški logistični center na Jastrebarsko, kjer so že začeli z raztovarjanjem, je davi sporočila uprava za zaščito in reševanje.

Obrambni minister Matej Tonin je že v torek sporočil, da bo Slovenija Hrvaški pomagala z modularnimi bivalnimi enotami, šotori, posteljami, grelci in agregati.

Stvari lahko predate danes ob 16. uri pri Mercator centru v Mariboru

Zraven tega so se angažirali tudi številni posamezniki. Na družbenem omrežju Facebook se je med drugim oglasil podjetnik Bojan Belna. Ta bo danes na pobudo njegovega hrvaškega prijatelja v Mariboru organiziral zbiranje stvari, ki jih bodo nato dostavili na Hrvaško.

»Baje, da je stanje v Petrinjah katastrofalno - mesto je dobesedno zravnano s tlemi,« na Facebooku piše Belna.

Stvari se bodo zbirale danes ob 16. uri na parkirišču Mercator centra pri Grill Ranca na Taboru. Zbirale se bodo predvsem odeje, bunde, konzervirana in suha hrana, pijača in zadeve za osebno higieno, pa tudi hrana za živali.

Med drugim pa se je Facebook skupina 'Pravi mačjelubci' odločila zbirati donacije in hrano za živali, ki jo bodo gasilci predali lokalnemu zavetišču za živali iz hrvaškega Siska. Hrana se zbira na Ptuju, v Lenartu in Mariboru

Zasledili smo, da se bo podobna akcija odvila tudi v Slovenski Bistrici danes med 12. in 14. uro pri Impolu, kjer bodo posamezniki prav tako zbirali podobne stvari kot v Mariboru.

Pomoč bodo zbirali tudi v Strehovcih

Akcija zbiranja stvari za prizadete v potresu bodo zbirali tudi v Strehovcih v povezavi z lokalnim prostovoljnim gasilskim društvom.

Tudi oni bodo zbirali predvsem nepokvarljivo hrano, kot so konzervirana živila, moka, testenine, riž in olje, poleg tega tudi vodo, toaletne potrebščine, odeje, priboljške za otroke, zaščitne maske in baterije.

Vsi, ki bi radi prispevali karkoli od naštetega, lahko svoj prispevek odnesejo v gasilski dom v Strehovcih, in sicer danes, med 16. in 18. uro, ali jutri, med 10. in 12. uro.

Prvi kombi iz Domžal že na poti na Hrvaško

Prostovoljno gasilsko društvo Domžale je s prvim kombijem pomoči že na poti na Hrvaško, kamor bodo dostavili odeje, bunde in vodo.

Poleg tega bodo pomoč v Domžalah zbirali tudi danes, in sicer med 15. in 16. uro za gasilskim domov. Zbirali bodo predvsem hrano in vodo.

Pomoč zbira tudi Rdeči križ Slovenije

Rdeči križ Slovenije je ob katastrofalnih potresih na Hrvaškem že podprl svoje kolege iz Rdečega križa Hrvaške. Iz Sklada solidarnosti so na račun Rdečega križa Hrvaške včeraj že nakazali 10.000 evrov.

Odprli so tudi poseben sklic ter pozvali in zaprosili vse, ki želijo prispevati, da svoj prispevek za akcijo »Potres Hrvaška« nakažejo na TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana, ki je odprt pri banki SKB.

Namen: »Potres Hrvaška«
TRR Rdečega križa Slovenije, Mirje 19, 1000 Ljubljana 
SI56 0310-0111-1122-296 
SWIFT: SKBASI2X 
Koda namena: CHAR 
Sklic: SI00-96885 ​ 

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim SMS na 1919 z Besedo SKUPAJ, s čimer bodo prispevali en evro, ali SKUPAJ5, s čimer bodo prispevali pet evrov.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zasebno in zav… (nepreverjen)

Pripravljen za vse in hitro
Pripravljeni smo vam pomagati s 5.000 € do 10.000.000 € po stopnji 3% na mesec. E-naslov: [email protected]
Hvala vam

dejc12 (nepreverjen)

Upam,da te zasuje z tem denarjem, kako lahko izkoriščaš stisko ljudi z obrestmi, če imaš toliko denarja jim nakaži prostovoljni prispevek, gnoj od gnoja

In reply to by Zasebno in zav… (nepreverjen)

Alen Ford (nepreverjen)

Ce vsak hrvat v sloveniji donira en eur, bomo zbrali milijon. Na slikah pa se lepo vidi, da Petrinjo ni unicil potres, ampak hrvaski fasisticni demokrati (HDZ )v zadnjih 30-tih letih.

Starejše novice