V Moldaviji imajo nenavadno kazen za tiste voznike, ki jih policisti ujamejo, da so vozili pod vplivom alkohola. Čaka jih namreč delo v mrtvašnicah in bolnišnicah.

V okviru programa je predvideno, da morajo vozniki, ki jih policija ujame pri vožnji pod vplivom alkohola, obvezno sodelovati v posebnem programu, v nasprotnem primeru ostanejo brez vozniškega dovoljenja. Poseben program traja tri mesece, vključuje pa dvanajst srečanj, v okviru katerih tisti, ki so storili prometni prekršek, pomagajo v bolnišnicah na oddelkih, kjer zdravijo poškodovane v prometnih nesrečah. Predvideno je tudi delo v mrtvašnici, poroča STA.

V moldavski prestolnici Kišinjov program že izvajajo, nedavno pa se ga je udeležilo šest moških, ki so bili kaznovani zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Tako so morali med drugim v mrtvašnici pomagati umivati trupla ter sodelovati pri obdukciji tako, da so odstranjevali notranje organe. 

Po zadnjih podatkih Svetovne banke iz leta 2016 v Moldaviji osebe, ki so starejše od 15 let, povprečno na leto popijejo 15,2 litra čistega alkohola, kar je približno 167 steklenic vina. Prav tako je v državi vsak četrti smrtni primer povezan z alkoholom, medtem ko je svetovno povprečje eden od 20, še piše STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice