Danes se poklanjamo drobnim bitjem, brez katerih našega sveta ne bi bilo.

Danes, 20. maja oziroma na rojstni datum slovenskega čebelarja Antona Janše, na slovensko pobudo obeležujemo svetovni dan čebel.

Na Statističnem uradu Republike Slovenije so ob tej priložnosti o čebelah in čebelarjih zbrali nekaj zanimivosti.

Čebelarjev in panjev v Sloveniji iz leta v leto več

Število čebelarjev in število panjev v Sloveniji se povečujeta. Po zadnjih podatkih nacionalnega statističnega urada je v naši državi približno 11.350 čebelarjev, ki skrbijo za okoli 205.000 čebeljih panjev.

V celotni Evropski uniji je približno 650.000 čebelarjev in 17,5 milijona čebeljih panjev. S tem je Evropska unija druga največja svetovna proizvajalka medu, za Kitajsko.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Pridelek medu je odvisen od vremenskih razmer

Pridelava medu med leti precej niha, saj je odvisna od vremenskih razmer. V letu 2018 smo v Sloveniji pridelali 1.746 ton medu.

Povprečna cena kilograma medu je v lanskem letu znašala deset evrov.

Vir: Statistični urad Republike Slovenije

Povprečen Slovenec letno snede dober kilogram medu

V letu 2018 je povprečen prebivalec Slovenije za prehrano porabil 1,1 kilograma medu. Stopnja samooskrbe z medom je bila takrat 80-odstotna.

V zadnjih desetih letih se je izvoz medu iz Slovenije povečal za osemkrat in je lani znašal skoraj 332 ton, največ na Japonsko.

Slovenija je lani izvozila za približno 32.400 evrov čebel, uvozila pa za jih je za okoli 4.900 evrov. Največ čebel je Slovenija izvozila v Libanon, uvozila pa z Nizozemske.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
LudiRudi (nepreverjen)

Čebelarji zlorabljajo čebele in jih fopajo z farmacevtskimi strupi .

Starejše novice