Gre za največjo evakuacijo od druge svetovne vojne, ki je posledica najdbe 1400 kilogramske bombe, nekoč znane kot »Razbijač«.

Uničenje vurberške bombe se je v slovensko zgodovino vpisalo kot ena najzahtevnejših intervencij. Zaradi 250-kilogramske letalske bombe iz druge svetovne vojne so v radiju enega kilometra iz okoliških hiš morali evakuirati 450 ljudi. A v primerjavi z intervencijo, ki jo ta konec tedna doživljajo v nemškem Frankfurtu, se zdi deaktivacija bombe v Vurberku kot mala malica. 

Ta konec tedna se mora namreč iz zahodnega dela Frankfurta zaradi deaktivacije neeksplodirane bombe iz svojih domov izseliti 70.000 ljudi. Gre za največjo evakuacijo v zgodovini Nemčije od druge svetovne vojne. 

Ena največjih evakuacij v povojni Nemčiji je posledica najdbe 1400 kilogramske bombe, nekoč znane kot »Razbijač« zaradi sposobnosti, da uniči celotne stavbe in ulice.

Uničenje danes, policija preverja uspešnost evakuacije

Bombo so odkrili v zahodnem delu Frankfurta, uničili pa naj bi jo danes. Domačini iz okoliških hiš so se zato v radiju kilometra in pol morali izseliti. V tem radiju evakuacije se nahaja tudi policijska postaja, dve bolnišnici in nemška centralna banka, v kateri se skriva 70 milijard dolarjev v zlatu.

Evakuacija je trajala danes do 8. ure zjutraj, ko bo policija od vrat do vrat preverjala, ali so res odšli vsi stanovalci. Pri tem jih bo s pomočjo termokamer pomagal tudi helikopter.

Ostankov starega vojnega orožja je po svetu še veliko, samo v Nemčiji najdejo vsako leto približno 600 ton neeksplodiranih sredstev. Težava je, da stare neeksplodirane bombe z leti postajajo zaradi razpadanja materiala vse bolj nevarne.

Tako so tudi pred štirimi meseci so v Hannovru na severozahodu Nemčije odkrili tri bombe - dve 500-kilogramski in eno tonsko - in evakuirali 50.000 ljudi. Hannover je bil namreč pogosta tarča bombardiranja zavezniških sil.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice