FOTO: Posnetek zaslona/Twitter
Po več urah boja z ognjem v pariški katedrali Notre Dame so gasilci zgodaj zjutraj sporočili, da je požar pod nadzorom. En gasilec je hudo poškodovan.

»Ponekod še tli, a je požar popolnoma pod nadzorom,« so gasilci sporočili po poročanju medijev. Požar je izbruhnil v ponedeljek zvečer, okoli 23. ure so gasilci ocenili, da je struktura zgradbe, vključno z zvonikoma rešena.

Na prizorišču je še vedno okoli sto gasilcev, ki ogenj gasijo od zunaj. Ali bodo lahko gasilci delo nadaljevali tudi v notranjosti znamenite katedrale, bo besedah državnega sekretarja na francoskem notranjem ministrstvu Laurenta Nuneza znano po dopoldanskem sestanku strokovnjakov za gradbeništvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kako je požar prestala struktura katedrale?

V požaru sta se zrušila 93 metrov visoki stolpič in streha katedrale iz 12. stoletja. Po zadnjih informacijah je bil v požaru en gasilec hudo poškodovan.

Zaenkrat ni znano, zakaj je začelo goreti, so pa na katedrali potekala obsežna obnovitvena dela, ki bi po oceni gasilcev lahko bila vzrok. Preiskava se je sicer že začela in ponoči so zaslišali delavce, ki so opravljali dela na cerkvi.

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je nekaj pred polnočjo na prizorišču požara potrdil, da so se izognili najhujšemu. Zatrdil je tudi, da bodo spomenik obnovili, poroča STA. Že danes naj bi po vsej Franciji steklo zbiranje prostovoljnih prispevkov za obnovo enega od nacionalnih simbolov.

Notredamska katedrala sodi med zakladnice svetovne gotske arhitekture. Nazadnje je utrpela večjo škodo med francosko revolucijo v 18. stoletju med nasiljem proti katolikom. Obe svetovni vojni pa je prestala večinoma nepoškodovana.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice