Pozor, nevarna študentska prehrana

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Pozor, nevarna študentska prehrana

Mercator je zaradi povečane vsebnosti nevarne snovi odpoklical študentsko hrano Bio zone.

Pozor, nevarna študentska prehrana
  • Pozor, nevarna študentska prehrana Pozor, nevarna študentska prehrana

V podjetju Mercator so v mešanici oreščkov opazili presežene najvišje dovoljene vsebnosti aflatoksinov, zaradi česar so objavili odpoklic živila.

Gre za študentsko hrano blagovne znamke Bio zone v 200-gramskem pakiranju, ki jo polni Biopak in je naprodaj v trgovski verigi Mercator. Prizadeti naj bi bili vsi izdelki vseh rokov uporabe.

Kancerogeni mikotoksini

Pri sporni snovi gre sicer za naravne strupe, ki jih največkrat najdemo v oreščkih, zemeljskih oreščkih, figah, drugem suhem sadju, začimbah, surovem rastlinskem olju, kakavovih zrnih in koruzi, piše Žurnal24.

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) sporoča, da zaužitje živila, okuženega z aflatoksini, predstavlja tveganje za zdravje potrošnikov. 

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje medtem opozarjajo, da lahko kratkotrajna izpostavljenost visokim odmerkom privede tudi do akutnih zastrupitev.

Med presnovo lahko poškodujejo oziroma uničijo jetrne celice, kar lahko vodi tudi do odpovedi jeter. Škodljivi pa so lahko tudi za genetski material, so rakotvorni in predstavljajo nevarnost za zarodek.

Izdelek vrnite, saj ste upravičeni do kupnine

Če imate to živilo v svojem gospodinjstvu, ga torej nikar ne zaužijte. Vrnite ga v trgovino, kjer ste ga kupili, saj ste upravičeni do povrnitve kupnine.  

V podjetju Mercator sicer pojasnjujejo, da so omenjeni izdelek v skladu s previdnostnim načelom sklenili preventivno umakniti iz prodaje. 

"Na voljo imamo tudi proizvajalčev analizni rezultat, ki kaže na skladnost blaga oziroma na odsotnost aflatoksinov v surovini. Vendar v Mercatorju redno izvajamo še dodatni interni monitoring na blagovni skupini suhega sadja in oreščkov. Čim se zabeleži onesnaževala v surovini, se vse lote izdelka, pakirane iz iste mase, iz katere je bil vzorec, preventivno izloči," so za Žurnal zapisali pri podjetju Mercator.

 

Matej Regent
torek, 11 Julij, 2017 - 12:53 Osveženo: 11. Julij 2017 - 12:54

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.