Slika je simbolična.
Kot 'čudežno zdravilo' proti okužbi s koronavirusa se pogosto omenja ivermektin. A zaradi uporabe tega zdravila ženska na avstrijskem Štajerskem potrebuje intenzivno zdravljenje, moški je v bolnišnici pristal zaradi predoziranja vitamina D.

Na družbenih omrežjih se vse pogosteje širijo priporočila za jemanje za zaščito pred koronavirusom, ki iz medicinskega vidika niso priporočljiva ali podprta z verodostojnimi znanstvenimi dokazi.

Zaradi takšnih zdravil sta na avstrijskem Štajerskem trenutno dve osebi v bolnišnici. 

Ženska je zaužila velik odmerek ivermektina in potrebuje intenzivno zdravljenje. Moški je utrpel akutno odpoved ledvic po prevelikem odmerku vitamina D, poroča Steiermark.ORF.at.

»Naš pacient, za katerega skrbimo že več kot teden dni, je jemal dodatek vitamina D. Pa ne tistega, ki ga običajno dobite v lekarni, ampak tistega, ki ga je naročil na internetu,« je povedal Gernot Zollner iz Univerzitetne bolnišnice Gradec.

»Razlika je v tem, da je koncentracija veliko višja. In s tem, ko je v času okuženosti s koronavirusom vzel skupaj tri takšne viale, je prišlo do zastrupitve z vitaminom D,« je še povedal. 

Presnova kalcija je bila motena, kar je povzročilo akutno odpoved ledvic.

Zollner ob tem svari pred nevarnostjo naročanja pripravkov po internetu in jemanjem brez zdravniškega priporočila.

Ivermektin ni primeren za samozdravljenje

Kot je povedal Gerhard Kobinger iz štajerske lekarniške zbornice, je bilo v zadnjih tednih nekaj kupcev, ki so želeli kupiti živalsko ivermektin. 

Ta se že desetletja uporablja proti parazitom, predvsem v veterini. Pri ljudeh se uporablja, če tudi redko, proti ušivosti, garjam, rečni slepoti, strongiloidozi, trihuriozi, askariozi in limfatični filariozi.

Ameriška agencija za zdravila je objavila opozorilo, naj ljudje ne uporabljajo tega zdravila za samozdravljenje in samopreventivo proti covidu-19.

Predoziranje ivermektina, ki se dogaja pri samozdravljenju, lahko povzroči slabost, bruhanje, drisko, hipotenzijo, alergijske reakcije, omotico, ataksijo, epileptične napade, komo in celo smrt.

Kobinger dodaja, da so stranke, ki so želele kupiti ivermektin, imele pri sebi recepte in so večinoma prihajale iz sosednjih držav. Po besedah predsednika Štajerske lekarniške zbornice še ni naletel na recept, ki bi ga izdal avstrijski zdravnik.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
upokojenec70 (nepreverjen)

Ko nekdo misli, da bolje in več ve, kot zdravniki, ki so tolika leta študirali. Rezultat je na dlani.

Purger (nepreverjen)

Splošni zdravniki glih tak zmrznejo brez svoje zdr. knjige.

In reply to by upokojenec70 (nepreverjen)

upokojenec70 (nepreverjen)

Potem pa še ti kupi zdr. knjigo in ne hodi več k zdravnikom in v bolnico. Bi šlo?

In reply to by Purger (nepreverjen)

Starejše novice