Podobna polna luna je bila nazadnje videna pred 68 leti.

Ponedeljkovo noč bo nebo razsvetljevala tako imenovana super Luna. Gre za pojav, do katerega pride, ker je Lunina orbita okoli Zemlje eliptična in ne okrogla, se njena oddaljenost od našega planeta spreminja. V prizemlju je naravni satelit najbližje, v odzemlju pa se oddaljenost poveča. V ponedeljek bo tako prišlo skoraj do sovpadanja Lune v prizemlju in polne lune. V resnici se bo ta dan znašla v prizemlju ob 12.36, polna luna pa bo nastopila ob 13.52 po srednjeevropskem času. Luna takrat iz naših krajev sicer ne bo vidna. Do podobnega pojava je nazadnje prišlo 16. januarja 1948, naslednji pa bo šele 25. novembra 2034.

Pojav je še posebej zanimiv, saj je sovpadanje polne lune v položaju najbližje Zemlji precej redko. Interval med dvema zaporednima položajema Lune v prizemlju namreč ni enak intervalu med dvema zaporednima polnima lunama.

A to še ni vse ...

Dan po super Luni, torej 15. novembra, se bo Luna v času vzida nahajala zelo blizu Aldebarana, najsvetlejše zvezde v ozvezdju bika, ki sveti z magnitudo 0,75 in je torej brez težav vidna tudi s prostimi očmi. »Navidezna razdalja med Luno in Aldebaranom bo tega dne najmanjša okoli 17.30, ko pa bo Luna še dve stopinji pod matematičnim obzorjem. Po vzidu se bo navidezna razdalja med Luno in Aldebaranom večala, vendar bo ta še dolgo manjša od 5 stopinj, kolikor znaša zorno polje v običajnih lovskih daljnogledih. Za lažje iskanje: Aldebaran se bo po vzidu Lune nahajal nad Luno in malce desno od nje,« še dodajajo v Astronomskem društvu Orion.

Naslednje leto nasprotni pojav

Prihodnje leto pa nas čaka morda manj spektakularen, a za opazovanje vseeno zanimiv nasprotni pojav, tako imenovana mikro Luna. Gre za pojav, ko se polna luna znajde v odzemlju, ko je od Zemlje oddaljena 406.554 kilometrov in je zaradi tega videti manjša kot običajno. V primeru jasnega vremena bosta mikro luni v Sloveniji vidni 9. junija in 27. julija prihodnje leto.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice