Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sporočila, da pred sredino leta 2021 ne pričakuje splošno razširjenega cepiva proti covidu-19.

»Kot veste, je večje število kandidatov za cepiva vstopilo v tretjo fazo preizkušanja. Vemo za najmanj šest do devet cepiv, ki so opravila že zelo dolgo raziskovalno pot,« je povedala tiskovna predstavnica Svetovne zdravstvene organizacije Margaret Harris.

»Vendar pa po realistični časovnici ne pričakujemo, da bi imeli splošno razširjeno cepivo pred sredino prihodnjega leta,« je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pojasnila je, da tretja faza kliničnega testiranja vzame veliko časa, ker morajo znanstveniki preveriti, ali je cepivo učinkovito in varno. V tretji fazi cepivo množično preizkušajo na ljudeh.

Ameriške zdravstvene oblasti in farmacevtsko podjetje Pfizer so sicer v četrtek sporočile, da bo cepivo proti covidu-19 pripravljeno za distribucijo do konca oktobra. To je tik pred ameriškimi predsedniškimi volitvami 3. novembra, na katerih bo pandemija koronavirusne bolezni 19 pomembno vprašanje za volivce, poročajo tuje tiskovne agencije.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dragan Krstić (nepreverjen)

Profesor doktorja Marko Potrč, Wener Brozović in njuna šefica, direktorica Naše male klinike prof. doktorica Tanja Ribič so tik pred tem da dokončajo kot prvi na svetu cepivo proti Covid-19. Že vnaprej jim čestitam za ta veliki uspeh.

pri mej dus (nepreverjen)

Cepi si mamo, mene ne bos.

Starejše novice