Slika je simbolična.
Ob nedavnih napadih morskih psov v Egiptu smo preverili, kakšna pa je možnost, da nas morski psi napadejo na brezskrbnih počitnicah na Hrvaškem oziroma v Jadranskem morju. To so ugotovitve.

Napad morskega psa nedaleč od obale letovišča Sal Hašiš pri Hurgadi v Egiptu je bil konec tedna usoden za dve ženski, 68-letno Avstrijko in okoli 40 let staro Romunko.

Tudi v Jadranskem morju pa je bilo v zadnjih nekaj mesecih opaženih nekaj morskih psov, med drugim v Medulinu, na Reki in pri Pirovci.

Prav zato se poraja vprašanje, kakšna verjetnost je, da nas morski pes na Jadranu prav res napade.

Velika verjetnost, da morskega psa v življenju ne bomo videli

Raziskave so pokazale, da v Jadranskem morju živi okoli 30 vrst morskih psov, ki so stalni prebivalci Jadranskega morja ali pa to območje obiščejo le občasno.

 A je pri tem strokovnjak Alen Soldo za hrvaški 24sata poudaril, da je sicer velika verjetnost, da na odprtem morju opazimo morske pse, saj je to njihov naravni habitat.

Na drugi strani pa 99-odstotkov posameznikov na hrvaški plaži nikoli ne bo opazilo morskega psa, poudarja Soldo.

Sicer pa je zaščitenih veliko vrst morskih psov, človeku pa so nevarne le tri. To so veliki beli morski pes, dolgonosi in atlantski morski pes.

Napada atlantskega morskega psa na Jadranu še ni bilo, ker se večinoma drži odprtega morja, enako velja za dolgonosega. Veliki beli pes je tako edina morebitna možnost napada na Jadranskem morju.

Zadnji smrtonosni napad je bil na Jadranu leta 1974

V zadnjih 150 letih so v Jadranu zabeležili 11 smrti kopalcev zaradi napadov morskih psov.

Zadnji smrtonosni napad je bil leta 1974, ko je v Lokvi Rogoznici pri Omišu pet metrov velik bel morski pes zgrabil 21-letnega Nemca Rolfa Schneiderja. Ta je ob napadu izgubil del noge in na plaži izkrvavel. 

Zadnji zabeleženi napad na Hrvaškem je bil leta 2008, v katerem je bil udeležen slovenski potapljač Damjan Pesek.

Leta 2008 ga je v bližini zaliva Mala Smokova na Visu morski pes prijel za nogo in jo skoraj odgriznil. Pesek je takrat utrpel hudo poškodbo arterije in natrgano mečno mišico.

Tako tudi, če so v Jadranu zabeleženi nekateri napadi morskih psov, pa Jadransko morje spada v kategorijo popolno varnega za kopanje

Enajst smrtonosnih napadov morskih psov

Odkar organizacija Shark Research Institute beleži statistiko napadov morskih psov, je v Jadranskem morju zabeležila enajst smrtnih napadov, od tega devet na hrvaškem delu.

Prvi smrtonosni napad morskega psa v Jadranskem morju so leta 1868 zabeležili v Trstu, ko je beli morski pes napadel plavalko.

Šlo naj bi za gimnazijko, ki je preslišala opozorila ribičev. Nato je prišlo do dveh napadov leta 1907, in sicer v zalivu otoka Krka in v bližini otoka Hvara.

Avgusta leta 1934 je pred Kraljevico morski pes napadel 17-letno Ljubljančanko Vero Novak, ki naj bi kljub opozorilom ribičev odplavala na odprto morje.

Na morski gladini naj bi se kmalu pojavila plavut morskega psa, zaradi česar naj bi ribiči najstnico poskušali opozoriti, a jih ni slišala. Njenega trupla niso nikoli našli.

Julija 1955 je morski pes blizu Budve na pol pregriznil študenta, ki je plaval s prijateljem.

Avgusta 1955 je 32-letna Nemka Carla Podzum v Opatiji plavala le nekaj metrov stran od obale. Ko jo je morski pes napadel, je zaklicala na pomoč družini, ki je bila na obali. A je sledil še drugi napad, ki je bil za Nemko usoden.

Avgusta 1961 je beograjski študent plaval skupaj s sedmimi prijatelji, ko mu je morski pes odgriznil del roke in obe nogi. 

Do napada je prišlo tudi pri Bakarju leta 1966, ko je 33-letni Čeh plaval ob ribiški mreži za tune in ga je napadel morski pes. Umrl je v reški bolnišnici. 

Septembra 1971 je v Istri 34-letnemu Poljaku morski pes odgriznil del noge in je kljub pomoči izkrvavel.

Zadnji smrtonosni primer na Jadranu pa smo že omenili. Ta se je zgodil avgusta leta 1974, ko je v bližini Omiša morski pes napadel 21-letnega Nemca, ki je zaradi posledic napada izkrvavel na obali.

Ste vedeli? Napadov morskih psov največkrat deležni moški

Od leta 1580 do 2010 so bili napadov morskih psov največkrat deležni moški, in sicer kar v 93 odstotkih primerov. Največkrat, v polovici primerov, so to bili surferji.

Največ primerov napadov morskih psov se zgodi septembra, vsako leto pa je območje z največ napadi Florida v Združenih državah Amerike.

Lani je bilo po podatkih Floridskega muzeja naravne zgodovine, ki spremlja napade morskih psov, skupno zabeleženih 137 napadov, od tega 73 neizzvanih in 39 izzvanih. Še vedno je država z največ napadi Amerika, kjer največ primerov beležijo na Floridi. Ameriki sledi Avstralija in nato Brazilija. Za več kot 50 odstotkov primerov napadov še vedno poskrbijo vodni športi, kot je deskanje na vodi.

Na drugi strani imate ena proti 63 možnosti, da umrete zaradi gripe, in ena proti 3.700.000 možnosti, da vas v življenju ubije morski pes. Vsako leto zaradi padcev umre več kot 17.000 ljudi. To je možnost ena proti 218, v primerjavi s smrtjo zaradi napada morskega psa, ki je ena proti 3.700.000.

Omenimo še, da se je leta 1996 na stranišču poškodovalo 43.000 Američanov, morski psi pa so istega leta ranili 'zgolj' trinajst posameznikov.

Kdo je bolj nevaren, morski pes ali človek?

Leta 2012 je National Geographic raziskoval vzroke za porast napadov morskih psov. V tistem letu so po svetu zabeležili dvanajst smrti zaradi morskih psov.

Pri tem so izpostavili, da čeprav je bilo omenjenega leta zabeleženih dvanajst primerov smrti zaradi napada morskih psov, smo na drugi strani ljudje istega leta pobili okoli 273 milijonov morskih psov.

Zaradi tega je danes ogrožena že vsaka četrta vrsta morskega psa, poznamo namreč okoli 500 različnih vrst morskih psov.

Kdo je potemtakem bolj nevaren, morski pes ali človek? 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
PuklastiVanč (nepreverjen)

Morskih psov se moramo bati povsod, ne samo na hrvaškem ...

mbot (nepreverjen)

Se psu iz Morja pri Framu reče morski pes?

Starejše novice