Makarska, ki velja za priljubljeno počitniško destinacijo med Štajerci, se v prihodnjem letu poslavlja od večerov z dalmatinsko glasbo, saj so sprejeli nov odlok.

Vodstvo turistične skupnosti v Makarski je sprejelo odlok, po katerem tradicionalnih ribiških večerov, ki so v privabljali številne turiste, od novega leta dalje več ne bo, saj naj bi največjo težavo predstavljala umazanja, poroča Slobodna Dalmacija. 

Letos poleti je bilo v Makarski 10 ribiških večerov

Letos poleti so v Makarski pripravili deset ribiških večerov. Direktorica Turistične skupnosti Makarska Hloverka Novak Srzić je poudarila, da je največja težava omenjenih dogodkov umazanija:

»Makarska je postala preveliko turistično središče za ribiške večere, od katerih je ostala samo maščoba, na koncu pa se je vse pretvorilo v nekakšen poletni sejem, ki ga nočemo več gledati na promenadi.«

Pripravljali bodo glamurozne dogodke

Ob tem je poudarila, da se bo potrudila, da bodo v Makarski domačinom in gostom tudi v prihodnji turistični sezoni omogočili pristna doživetja ribiških večerov. Kot je napovedala, se bo potrudila, da bodo lahko turisti in krajani z ladjo v prihodnje pripluli do mesta na rivieri, kjer se bodo po novem odvijali ribiški večeri. V Makarski bodo po besedah Novak Srzićeve v prihodnje pripravili bolj fine in glamurozne festivale ter dogodke, poroča Slobodna Dalmacija. 

Domačini težko sprejeli ukinitev ribiških večerov

Po poročanju časnika so trgovci in domači proizvajalci rib in ribjih proizvodov, med katerima sta tudi Antonia Srzić in Željana Cimera, ukinitev ribiških večerov, kot so jih v Makarski poznali doslej, težko sprejeli. »Če je odločitev o ukinitvi ribiških večerov, ki se na promenadi organizirajo najmanj 40 let, zares dokončna, potem je to res velika katastrofa za Makarsko in našo tradicijo, od katere ne bo ostalo nič več,« je dejala Antonia Srzić.

Zabave so bile turistična atrakcija, za številne domačine pa so pomenile pomemben vir dohodka. »Zares sem ogorčena. Ta odločitev je žalostna,« je povedala Srzićeva. Dodala je, da so ribe prodajali tudi na stojnicah, ki so jih najeli športni klubi, da bi s tem poleti nekoliko popravili svoje finance.

»Sprašujem, se kaj je dalmatinsko mesto brez ribe in morja ter kaj bomo gostom ponudili kot zabavo? Od ribiških večerov je živelo 50 družin, na vsaki od stojnic je delalo po pet ljudi, ki so se trudili po najboljših močeh,« je poudarila Cimerova. Drugi krajani ob tem poudarjajo, da tradicionalnih ribiških večerov ne bi smeli ukiniti, ampak da bi morali tovrstne dogodke posodobiti. Trgovcev in prodajalcev tako ne bi potisnili v nemilost, turisti pa ne bi ostali brez zabavnih in sproščenih večerov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
telovadec hormon (nepreverjen)

to prireditev bi leiko prenesli na lent
Vsaki večer bi turiste iz makarske vozili n lent
ponoči pa bi jih spet spat vozili na makarsko

Starejše novice