Slika je simbolična.
Evropska agencija za zdravila je danes priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo cepiva proti covidu-19, ki ga je razvilo ameriško podjetje Novavax.

Cepivo, imenovano nuvaxovid, mora za prodajo na evropskem trgu dobiti še zeleno luč Evropske komisije. To je peto cepivo proti covidu-19, ki ga je odobrila Evropska agencija za zdravila.

Evropska agencija za zdravila je Novavaxovo cepivo odobrila za uporabo pri starejših od 18 let, v dveh odmerkih v razmiku treh tednov.

Analize so pokazale, da je cepivo 90-odstotno učinkovito, stranski učinki pa blagi ali zmerni, so sporočili iz agencije.

To je peto odobreno cepivo, predhodno je Ema odobrila cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, Moderne, AstraZenece ter Johnsona & Johnsona. Za razliko od preostalih štirih to cepivo temelji na proteinih.

Vsebuje laboratorijsko proizvedene nanodelce proteina S, ki je sicer na površini novega koronavirusa. Ko oseba prejme cepivo, imunski sistem te delce proteina prepozna kot tuje in razvije naravno zaščito pred njimi, to so protitelesa in celice T.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lokomotiva (nepreverjen)

Pa to so že vsi znoreli. Kaj dela vse denar.

pohorskisvizec

res ja...lokomotiva je do dober buf v Mb!

Surfeiter (nepreverjen)

Vidim, poznaš ... tvoj rajon in nivo?

In reply to by pohorskisvizec

pohorskisvizec

Dr surf, o nivoju ne moreš ti debatirati! Jasno? Poglej staro fotko Lokomotive, bela stavba, križišče Jezdarske-Gorkega!https://zmaga.com/forum_topic.php?pg=3&id=19531

In reply to by Surfeiter (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Kolonija!
Vidiš, da lahko?

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice