Začenja se mesec ozaveščanja o raku debelega črevesja, ki tokrat poteka pod geslom Čas je za spremembo.

Z današnjim dnem se začenja mednarodni mesec ozaveščanja o raku debelega črevesa in danke, ki smo ga pred natanko enim desetletjem začeli obeleževati na pobudo evropskega združenja EuropaColon. 

Čas je za spremembo

Tako v Sloveniji kot po svetu rak postaja vse večji javnozdravstveni problem, njegova pogostnost je namreč v porastu. Vsako leto zabeležimo več kot 14.000 novih primerov obolenj, v približno polovici primerov oboleli za boleznijo umrejo.

Med raki prebavil daleč prednjači prav rak debelega črevesa in danke z več kot 1500 primeri letno. Po zaslugi presejalnega programa Svit, s katerim odkrivajo predrakave in rakave spremembe na debelem črevesu in danki, se je statistika sicer znižala za okoli 200 primerov na leto, poroča STA.

Slaba odzivnost moških

S pomočjo programa pa je tudi veliko več primerov odkritih v stadijih, ko je še možna ozdravitev, medtem ko je zdravljenje krajše in lažje za bolnika, za državo pa cenejše.
Še pred desetimi leti je bilo ob diagnozi kar 80 odstotkov bolnikov odkritih v napredovalnih stadijih, danes pa je ta odstotek upadel kar za polovico.

Odzivnost je pri moških sicer še vedno nezadovoljiva, saj se jih odzove le polovica vabljenih.
Imamo pa na srečo v Slovenije še vedno dostop do vseh trenutno registriranih zdravil na svetu, kar obolelim zagotavlja najsodobnejše zdravljenje.

Visoka cena neznanja

Bistveno slabše je javnost seznanjena z rakom trebušne slinavke. Število novih primerov z leti vztrajno narašča, preživetje pa je ob slabem poznavanju bolezni precej slabo. 

Slovensko združenje EuropaColon si zato v letošnjem marcu prizadeva ne le za ozaveščanje le o raku debelega črevesa, temveč o vseh rakih prebavil.

Posebej pozorni moramo pri skrbi za svoje zdravje biti predvsem na daljše spremembe v počutju, slabost, bruhanje, svetlo blato in zelo temen urin, bolečine v žlički ali v hrbtu, nepojasnjeno izgubo teže ali pojav sladkorne bolezni. Če omenjeni znaki vztrajajo dva tedna ali več, je priporočljivo obiskati osebnega zdravnika.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice