Danes obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Ob 1. decembru pozivi po večji dostopnosti testiranja.

Čeprav je okužba z virusom HIV oziroma bolezen aids še vedno neozdravljiva, lahko okuženi ob zgodnji diagnozi in zdravljenju danes pričakujejo daljše in bolj kakovostno življenje. 

V Nacionalnem inštitutu za javno zdravje ocenjujejo, da je v Sloveniji okoli tisoč oseb s HIV, od katerih se približno tretjina svoje okužbe sploh ne zaveda. 

Diagnoz manj, a še vedno preveč

Po podatkih NIJZ smo v minulih letih v državi zabeležili nižje število novih diagnoz HIV kot leta 2016. Takrat smo jih namreč našteli največ doslej – kar 56. Do vključno 20. novembra letos je bilo prijavljenih 32 primerov, leto prej pa 39. Delež poznih diagnoz, ko je imunski sistem že hudo prizadet, medtem še vedno ostaja previsok.

Večina okužb se sicer prenese v prvih mesecih po okužbi, ko je oseba najbolj kužna. Najpogosteje do prenosa pride z nezaščitenimi spolnimi odnosi, pri čemer so tveganju najbolj izpostavljeni moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Kakšno je stanje na področju okužb s HIV-om v Pomurju, smo preverili že lani. Več o tem ter možnostih testiranja v naših krajih preberite v povezani novici:

Več testiranj, manj diskriminacije!

Svetovni dan aidsa obeležujemo že vse od leta 1988, ko ga je na srečanju ministrov za zdravje in vodij programov za preventivo aidsa proglasila Svetovna zdravstvena organizacija (SZO).

Geslo letošnje kampanje ob Svetovnem dnevu aidsa je Poznaj svoj status, saj bomo širjenje virusa HIV zaustavili le s povečanjem testiranj in zdravljenjem, zmanjšanjem novih infekcij in uspešnim doseganjem ključnih populacij.

Ob tem pa letošnjo kampanjo zaznamujejo še prizadevanja za zmanjšanje stigme in diskriminacije ranljivih skupin in ljudi, ki živijo z virusom HIV. 

»Povečati moramo dostopnost in dosegljivost do testiranja. Le poznavanje HIV statusa je pogoj za kvalitetno nadaljnjo obravnavo in preventivo,« je povedala Evita Leskovšek iz NIJZ ter dodala: »Dejstvo je, da tako v Sloveniji kot drugod po svetu večina na novo diagnosticiranih dobi diagnozo prepozno. Pomemben vzrok je predvsem strah pred stigmo, ki je še vedno del naše realnosti.«

Pomembno seveda ostaja tudi spodbujanje odgovornega in varnega spolnega vedenja, vključno s pravilno in dosledno uporabo kondoma. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice