Svet kriptovalut je lahko v nekaterih primerih zelo donosen, a po drugi strani tudi zelo tvegan. A kriptosvetu ni bila blizu ena od denarnih mrež, imenovana OneCoin, v katero so precej denarja vložili tudi nekateri Štajerci. Zdaj je tik pred sesutjem.

Podajanje v svet kriptovalut je precejšnja pot v neznano, kjer je možnost goljufije še znatno večja kot v realnem življenju. Med tiste preverjene in vzdržne, če jim lahko tako rečemo, v tem trenutku spadajo Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Cardano, Litecoin, Stellar, NEM, EOS in NEO, med tiste, ki »pravemu« kriptosvetu niso niti blizu, pa med drugim spada tudi OneCoin.

Tega na borzi kriptovalut niti ne moremo zaslediti, ker ga tam ni. Z denarno mrežo OneCoin, ki je denar od vlagateljev tudi na Štajerskem novačila in izvabljala pod pretvezo nakupovanja izobraževalnih programov in rudarjenja kriptovalute z enakim imenom, pa je najverjetneje tudi konec.

Obljubljali so jim nebesa, pristali na realnih tleh

Bolgarske oblasti so namreč v sodelovanju in s pomočjo nemškega tožilstva, Interpola in Eurojusta na sedežu podjetja OneCoin v bolgarski prestolnici zaplenili večje število dokumentov in računalnikov, pri čemer pa niso ujeli »kriptokraljice« Ruje Ignatove, ki so jo tisti, ki so nasedli njenim besedam, kovali v nebesa.

Toda iz teh nebes so se morali kot kaže dokončno spustiti na zemljo, OneCoin naj ne bi bil nič drugega kot Ponzijeva shema oziroma še en piramidni sistem. 

Vplačevali tudi po več deset tisočakov

Pod pretvezo ponujanja izobraževalnih programov na področju kriptovalut in brezplačnih virtualnih žetonov, ki so jih lahko zamenjali oziroma pretopili v kriptovaluto OneCoin so opeharili na milijone ljudi, med katerimi so tudi ljudje iz naših krajev. Na spletu smo namreč zasledili več posnetkov, v katerih se predstavljajo tudi Štajerci, ki so v OneCoinu videli svojo priložnost.

Ljudje po celem svetu so tako vplačevali od nekaj sto evrov pa vse do nekaj deset tisoč evrov. Nekateri naj bi plačali celo več kot sto tisočakov.

OneCoin je dobro izkoristil sloves bitcoina in neinformiranost ljudi na področju kriptovalut ter na tak način tudi prepričeval potencialne vlagatelje, da se odločijo za nakup OneCoina. Na tveganje pri vlaganju v OneCoin je sicer opozarjala tudi Zveza potrošnikov Slovenije in v svoji nameri do neke mere uspela, a za opozorila se nekateri niso zmenili.

Bodite previdni

Ob neslavnem koncu OneCoina pa nekateri strokovnjaki opozarjajo še na eno podobno kriptovaluto, ki naj bi delovala na principu Ponzijeve sheme. Gre za BitConnect, ki ga na borzi kriptovalut sicer najdemo na dokaj visokem 139. mestu med približno 1400 različnimi kriptovalutami.

Preden se tako podate v svet kriptovalut ni odveč nasvet, da investirate zgolj toliko denarja, koliko ste ga popravljeni tudi pozabiti, prej pa se prepričajte o posamezni kriptovaluti, v katero bi želeli investirati. Pri manjših izgubah si še lahko opomorete, ko pa svojo finančno eksistenco »stavite« na nekaj neoprijemljivega pa ste lahko korak od katastrofe.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sami Konji (nepreverjen)

Zakaj v članku ne omenjate promotorje tega posla v Sloveniji? Menda je glavni Goran Novaković.

Če bodo valagatelji izgubili svoj denar, bodo ti organizatorji kaj kaznovani? Če mene vpršaš bi jih bilo potrebno peljati na Goli otok.

AntiOneCoin (nepreverjen)

Informacija drži, glavni organizator v Sloveniji je Goran Novaković, potem so zraven še Andrej Novak, Rok Šincek in drugi.

Starejše novice