Medtem ko so ameriški znanstveniki mnenja, da se pametni rodimo, Madžar dokazuje, da vse vendarle ni tako enoznačno. Svoje hčerke je namensko vzgojil v šahovske velemojstrice. 

Na ameriški univerzi Vanderbilt so leta 1971 začeli raziskavo o inteligentnih otrokih in njihovem uspehu v življenju. Sedaj teče že 45 let od začetka raziskave, najverjetneje pa bo potekala še vsaj pet let.

Raziskava se je ukvarjala z otroki, ki so bili ocenjeni kot najbolj inteligentni. To pomeni, da so spadali najmanj med tri odstotke najbolj uspešnih na testih, ki so preverjali logično razmišljanje in sklepanje.

Ugotavljajo, da je večina prirojenega

No, ugotovitve pa niso v skladu z ugotovitvami drugih študij. Za tiste, ki nismo zadeli na genetski loteriji, pa tudi ne preveč optimistične. Rezultati študije namreč kažejo, da na uspeh v življenju najbolj vpliva prirojena inteligentnost, ne pa trdo delo. Strokovnjaki na nekem področju tako najpogosteje postanejo tisti, ki so bili že v otroštvu označeni za »pametne«, ne tisti, ki so se vseskozi najbolj trudili.

Inteligentnost bi naj na uspeh vplivala tudi bolj kot vaja ali socioekonomski status družine, kar je v nasprotju s sklepanji nekaterih drugih raziskav. 

Starši! Kaj lahko storite, da bo otrok lažje premagoval logične probleme?

Ugotovitve kažejo, da vseeno ni vse v genetiki. Obstajajo stvari, ki, predvsem v otrokovi zgodnji mladosti, pozitivno vplivajo na razvoj možganov. Ena od teh stvari je starševska ljubezen. Znanstveniki ugotavljajo, da se možganska rast zelo poviša, če so starši ljubeči in spodbujajoči. Zato, starši, nikakor ne pozabljajte na otroka! Spodbujajte ga pri igri, odgovarjajte na vprašanja, ko je radoveden.

Računalniške igre so navsezadnje le koristne!

Druga stvar, ki pozitivno vpliva na razvoj inteligentnosti, so kompleksne naloge, ki s časom postajajo vse težje. Zanimivo je, da ravno to vsebuje veliko računalniških iger – bolj kot napreduješ, težje postaja, torej se morajo mladi možgani hitreje prilagajati težavnosti. 

Kako lahko možgane krepimo tudi odrasli?

Nekatere aktivnosti pa so koristne tako za možgane odraslih, kot otrok. Branje knjig, učenje igranja inštrumentov in učenje novih jezikov pozitivno vplivajo na inteligentnost ne glede na starost posameznika. 

»Dajte mi zdravega otroka in ustvaril bom genija«

A László Polgár in njegove teorije govorijo v nasprotju z ugotovitvami ameriške univerze Vanderbilt.

Madžarski učitelj šaha in psiholog, László Polgár, je ena najbolj znanih osebnosti na področju vzgoje otrok. Njegovi eksperimentami s hčerkami so pogosto imenovani za ene najbolj neverjetnih eksperimentov na področju vzgoje in izobrazbe. 

Na starševstvo se je pripravljal še preden je spoznal ženo

»Geniji so vzgojeni, ne rojeni,« je bila ena slavnih trditev madžarskega psihologa. Še preden se je poročil bi naj prebral več sto biografij velikih osebnosti v pripravi na starševstvo. Bil je prepričan, da je vsak zdrav otrok potencialen genij.

Z ženo sta imela tri hčerke, ki jih je oče učil kar doma. Poleg šaha jih je učil štiri tuje jezike in matematiko na visokem nivoju.  

Vzgojil je genije

Dve od treh hčera sta postali prvo- in drugouvrščena šahovska velemojstrica, po vsem svetu pa so poznane kot fenomen. Od 1500 velemojstrov na svetu, je le 33 žensk, od tega sta dve sestri Polgár. Razvojni psiholog je tako potrdil svoje trditve.

Leta 1993 je izjavil, da bi rak in AIDS bila lažje ozdravljiva, če bi načrtno izobrazili 1000 otrok po njegovem načrtu.

Ali imajo prav ameriški raziskovalci, ali pa madžarski psiholog, lahko presodite sami. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice