Prihajajoči dopusti bodo pomagali, da se otresete stresa in napolnite 'baterije', to pa so nasveti, ki bodo pomagali, da vam neprijetni piki, ugrizi in ožganine ne bodo uničili dopustov.

V Jadranskem morju biva ogromno živalskih in rastlinskih vrst, med katerimi pa najdemo tudi peščico strupenih. Sicer je za razliko od tropskih morij, kjer je strupenih vrst veliko več, Jadransko morje s tega vidika manj zaskrbljujoče, a vseeno bližnja srečanja s strupenimi živalmi in rastlinami tudi pri nas niso tako redka.

Na Jadranu največjo in najpogostejšo težavo preglavico predstavljajo morski ježki, ožigalkarji in strupene ribe.

Morski ježki

Morski ježki in njim sorodne živali so sicer strupeni, a njihov strup le redko ogrozi človeka. Težave povzročajo predvsem takrat, kadar stopimo nanje. Lupino morskih ježkov namreč pokrivajo ostre bodice, ki se lahko zarijejo globoko v kožo, kar zelo boli.

Zlomljene bodice se lahko zadrejo v globlje plasti kože in povzročijo kronično vnetje, lahko pa se zataknejo ob kost ali celo ob živec. Posledice so lahko neprijetne bolečine v sklepih, mišicah ali kožni izpuščaji.

Če torej med dopustovanjem stopite na ježka, na spletni strani Naša lekarna svetujejo, da čim prej odstranite bodice. Pri odstranjevanju bodic prizadeto območje namočite v kis oziroma uporabite kisove obkladke.

Kis pomaga raztopiti ježkove bodice, mesta okrog vboda pa je priporočljivo namazati z mazilom, ki vsebuje kombinacijo antihistaminika, analgetika in kortikosteroida.

FOTO: Frédéric Ducarme/Wikipedia

Morska vetrnica

Za ožigalkarje so značilne posebne celice, ki so večinoma posejane po površju ožigalkarjevega telesa in vsebujejo ožigalno enoto, ki vsebuje strup, ki se po izvihani cevki izlije v plen.

Posledica dotika z morsko vetrnico je ožig kože. Pojavi se droben privzdignjen izpuščaj, okolica ožiga pa je včasih pordela.

Pojavi se bolečina, praviloma jo spremlja tudi srbenje. Izpuščaj se lahko spremeni v mehurje, ki se napolnijo z gnojem in nato počijo. Drugi simptomi so še šibkost, slabost, glavobol, bolečine v mišicah in krči, izcedek iz oči in nosu, močno znojenje, spremembe hitrosti utripa in tudi bolečina v prsnem košu, ki je močnejša med dihanjem.

Meduze

Klobučnjaške meduze so sezonsko številne tudi v obalnih vodah Jadranskega morja. Meduze imajo za ljudi zelo neprijetne značilnosti, saj so ožganine zelo boleče. Bolečina mine po nekaj urah, srbenje pa je prisotno še nekaj dni po dogodku. Sledi ožiga so kot temno ali svetlo pigmentirane lise vidne še dolgo časa.

Če vas oplazita meduza ali morska vetrnica prizadeto mesto takoj izperite z morsko vodo. Mesta poškodbe ne spirajte s sladko vodo in kože ne drgnite, ker to lahko poveča pekočo bolečino. Prav tako takoj ostanke lovk odstranite s pinceto ali z roko, ki ste jo zavarovali z rokavico. Opečeno mesto nato hladite z ledom v vrečki, da koža ostane suha.

Nato prizadeto mesto za 30 minut namočite v raztopino kisa in vode v razmerju 50 : 50, kasneje pa rano potresite z moko in nato prašek previdno postrgajte z ostrim nožem. Rano nato spet namočite v kis, na koncu pa prizadeto mesto namažite z mazilom, ki vsebuje kombinacijo antihistaminika, analgetika in kortikosteroida.

Morski zmaj

Poškuduje pa vas lahko tudi najbolj strupena riba v Jadranu, to je morski zmaj. Riba je običajno vkopana v pesku, tako da iz njega molijo le oči in nevarni trni.

Običajno se zadržuje na globinah okoli 150 metrov, v poletnih mesecih pa pride v plitvine. Pik morskega pajka je lahko smrtonosen.

Riba ima posebne mešičke s strupom, ki ob piku preide v kri žrtve. Ob vbrizgu strupa v rano začne poškodovana oseba čutiti hude bolečine, ki lahko povzročijo bruhanje, v izjemno redkih primerih pa celo mišično paralizo in smrt.

Posebnost strupa morskih zmajev je ta, da je ta termolabilen. Lajšanje bolečin je torej popolnoma obratno, kot pri drugih opeklinah. Strup morskega zmaja se razgradi šele na visoki temperaturi. Zato je v primeru pika potrebno mesto pika potopiti v vročo vodo za vsaj 30 minut.

Skati, morski biči in morski golobi

Tudi skati, morski biči in morske golobe imajo strupene trne, a jih le redko srečamo, saj so zelo plahe. Tako kot morski zmaji tudi te ribe živijo zakopane v morsko dno. Imajo romboidno telo in rep, na katerem se nahajajo strupeni trni.

Tudi ob stiku s skati, morskimi biči ali morkimi golobi je potrebno poškodbe izprati z vodo, odstraniti bodice in prizadeti ud potopiti v tako vročo vodo, kot jo posameznik lahko prenese.

Poškodovani del je potrebno namakati v vodi vsaj 30 pa vse do 90 minut. Pomembno je, da prvo pomoč nudimo takoj, saj lahko drugače vbod postane zelo boleč.

Tudi zdravniška pomoč ima pomembno vlogo, saj le zdravnik lahko presodi, ali so potrebni antibiotiki, injekcija proti tetanusu, temeljito očiščenje ali celo šivanje rane.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice