Ruski znanstveniki so ugotovili, zakaj točno je sibirska jelka lahko učinkovito zdravilo proti raku.

Po izsledkih mednarodne revije Oncotarget je skupina ruskih znanstvenikov, ki so raziskovali zdravilne učinke snovi v sibirski jelki, natančneje terpenoide, raziskala skrivnostne organske spojine, ki vsebujejo kisik.

Z zdravilnimi elementi so bogati predvsem iglavci. Omenjene spojine so pravzaprav neke vrste “prva pomoč” za drevesa, iz katerih jemljejo svoja “zdravila”, vključno s škodljivci. Poleg tega terpenoidi v hudem mrazu ali vročini uravnavajo tudi temperaturno ravnovesje rastline.

Jelka pomaga tudi pri celjenju ran

Te skrivnostne spojine so vzbudile zanimanje raziskovalcev ruskega Inštituta za molekularno biologijo Engelhardta pri Ruski akademiji znanosti ter Moskovskega inštituta za fiziko in tehnologijo. Odločili so se, da bodo podrobno raziskali vpliv terpenoidov sibirske jelke na rakave celice ter na celice, ki uravnavajo staranje.

Terpenoidi sibirske jelke sodijo med protivnetna in antibakterijska zdravila, pomagajo pa tudi pri celjenju ran. Po besedah Ane Kudrjavceve, vodje laboratorija za genomske raziskave Inštituta za molekularno biologijo, so se med raziskavo pokazale nove priložnosti.

“Odkrili smo lastnosti, ki upočasnijo proces staranja, pa tudi antitumorske lastnosti,“ je dejala Kudrjavceva. “Kljub temu pa je težko reči, da bi lahko terpenoide uporabljali kot samostojna zdravila za zdravljenje raka. V prihodnosti bi jih lahko uporabljali kot del kombiniranega zdravljenja.”

Da bi preučili učinke terpenoidov na starajoči se organizem, so znanstveniki presajali celice v novo okolje. Za ta namen so uporabili vezno tkivo v telesu. Dva do tri dni po presaditvi, ko so bile celice že povezane med seboj in so sestavljale povezano gosto plast, so jih del prenesli v novo gojišče.

Na ta način so celice zaščitili pred strupe, ki nastajajo v procesu staranja in izčrpavajo staro gojišče.

Aktivacija sistema za odziv celic na stres

Uporaba terpenoidov znotraj gojišča je pokazala, da se je povišala raven izražanja genov, ki zavirajo razvoj tumorjev in prispevajo k podaljšanju življenjske dobe.

Poleg učinka terpenoidov na rakave celice in staranje, so znanstveniki ugotovili še, da omenjene spojine aktivirajo tudi sistem za odziv celic na stres.

Na celične linije in laboratorijske živali so modulirali druge procese, njihove rezultate pa bodo v daljni prihodnosti uporabili za zdravljenje težkih bolezni.

Vir: RBTH.com

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice