Nedaleč stran od naših krajev, v Čakovcu, naj bi prišlo do zavajanja javnosti in prikrivanja s strani bolnišnice in tamkajšnjega župana.

Po poročanju index.hr je neresnično vest razkril predstavnik romske manjšine Veljko Kajtazi, ki je sporočil, da je bolnišnica v Čakovcu skupaj s predstavniki medžimurske županije prikrivala dejstva in zavajala javnost o prvorojenem dojenčku v letošnjem letu.

Prvorojenec naj bi bil v resnici iz romske družine, v medijih in na družbenih omrežjih pa so objavili fotografije župana, staršev in otroka, ki je bil dejansko rojen pozneje. 

Kajtazi je na Facebooku zapisal, da je neprijetno presenečen nad takšnim ravnanjem: »Sprašujemo se, zakaj so bile informacije o prvorojenem romskem otroku prikrite in zakaj je bila ta družina pri poročanju o prvorojenih otrocih preskočena? Se bojite ksenofobnih reakcij ljudi?  Ali v teh in podobnih situacijah obstajajo elementi diskriminacije, kršitve človekovih pravic?« Dodal je, da pričakujejo od odgovornih javno opravičilo, izboljšanja situacije Romov v Medžimurju pa ne pričakujejo.

Iskrena napaka ali namerna diskriminacija?

Do opravičila je naposled prišlo, ampak naj bi bilo le telefonsko, Kajtazi pa zahteva, da se mu župan opraviči javno.

Župan Matija Posavec naj bi mu pojasnil, da ni šlo za namerno spregledanje romske družine, ampak je takšne informacije o prvorojenem otroku dobil s strani bolnišnice.

Oglasil se je tudi direktor čakovske bolnišnice, ki je priznal napako in se opravičil. Prišlo naj bi zgolj do napake v komunikaciji, zaradi katere je županu dal napačne podatke o tem, kateri otrok je leta 2020 prvi prijokal na svet.

Dodal je še, da se je opravičil tudi romski družini, ki bolnišnici ni zamerila za nastalo zmedo. Mati in novorojenček se, po njegovih besedah, počutita dobro, za mamo pa bi naj to bil že šesti otrok. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Po bolnicah se… (nepreverjen)

rasna diskriminacija in zlorabe

avokado (nepreverjen)

medijska blokada

Vajz (nepreverjen)

U jebenti, to pa je ers prvovrsten škandal.... Butalci...

komunajzer1 (nepreverjen)

pa kaj ima to veze, če je bil prvi otrok mali cigo.

Starejše novice