Prizadevanja in ideje mednarodnega dneva žena so še vedno aktualna. Med ženskami in moškimi je namreč še vedno precej (nerazumljivih) razlik, opozarjajo v Štajerski gospodarski zbornici.

Ženske v Sloveniji so bolj izobražene od moških, več jih tudi študira. V zadnjih letih je razmerje ženskih diplomatk proti moškim diplomantom 6:4. Posledično se ženske zaposlijo kasneje. Po podatkih statističnega urada je pri 25. letih zaposlenih 35 odstotkov žensk in 53 odstotkov moških. V delovno najbolj aktivnih letih, med 30. in 49. letom starosti pa razlik ni opaziti. Po 50. letu pa je delež zaposlenih žensk večji, kot delovno aktivnih moških.

Ženske slabše plačane

Razlike med moškimi in ženskami obstajajo tudi v plačah. Razlika med plačami moških in žensk oziroma plačna vrzel ostaja pereče vprašanje po vsem svetu. Skoraj povsod je povprečna plača moških višja od povprečne plače žensk. To je v veliki meri posledica tega, da so ženske pogosteje zaposlene v poklicih, ki so slabše plačani. Razdelitev po posameznih plačnih razredih je pri ženskah občutno drugačna kot pri moških. Delež žensk, zaposlenih v poklicih z najnižjimi prihodki, je občutno višji kot med moškimi, medtem ko večji delež moških opravlja delo, za katero so nagrajeni z najvišjimi plačami na trgu, opozarjajo na portalu MojeDelo.com.

Slovenija se na splošni ravni sicer uvršča med države z manjšimi razlikami med spoloma, vendar podrobnejše analize pokažejo zelo veliko zelo konkretnih razlik in diskriminatornosti. 

Razlik nočemo videti

Uradni podatki povedo, da je bila v 2016 povprečna bruto plača moških za 6,26 odstotkov višja od povprečne plače žensk.
Če pa računsko izločimo oziroma poenotimo različno izobrazbeno strukturo, pridemo do precej večjih razlik, opažajo na portalu Plača.si. Tako so zaslužili moški v povprečju kar 16 odstotkov več, glede na dejavnosti pa so ta odstopanja tudi do 20 odstotkov in več.

To je v veliki meri povezano z dejstvom, da so le redke ženske zaposlene na najvišjih vodstvenih položajih. Omenjeno sodi med nekaj zaključkov analize, ki jo je opravil mednarodni spletni portal Paylab, ki zbira podatke o dejanskih plačah v Osrednji in Vzhodni Evropi. V Sloveniji deluje portal Plača.si.

»Razliko med povprečnim bruto urnim zaslužkom moških in žensk nočemo videti, nočemo spremljati in analizirati, kaj šele priznati,« pravijo v Štajerski gospodarski zbornici. 

Moški z isto izobrazbo kot ženske s kar za četrtino višjo plačo

Najbolj šokanten podatek je morda naslednji. Višje in visoko izobraženi moški zaslužijo v povprečju kar 24 odstotkov več kot enako izobražene ženske. Precej višje so tudi plače moških z nižjo, a primerljivo izobrazbo. Pa ne zanemarimo, da je žensk z višjo izobrazbo kar tretjina (moških le 19 odstotkov) ter na drugi strani primerjalno precej manj tistih, ki imajo samo osnovnošolsko izobrazbo, še opozarjajo v Štajerski gospodarski zbornici.

Razlike v plačah so večje v javnem kot zasebnem sektorju, največje so v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Manj žensk na vodilnih položajih

Paylabovi podatki povedo tudi, da se dvakrat pogosteje zgodi, da so na vodstvenih položajih moški kot ženske. To je v veliki meri posledica dejstva, da ženske zgodovinsko gledano niso imele enakih možnosti napredovanja kot njihovi moški kolegi. Po drugi strani pa se delodajalci pogosto soočajo s tem, da se ženske za ta mesta ne zanimajo v enaki meri kot moški. Predvsem zaposlene mame se pogosto ne odločajo za bolje plačane vodstvene položaje, ki po časovni in emocionalni plati zahtevni zahtevni ter jih je zato težje usklajevati z družinskim življenjem. 

Zanimivo je, da razlike opazimo tudi pri primerjavi višine plač žensk in moških iz zgornje desetine najbolje plačanih. V povprečju znašajo plače žensk v najvišjem razredu zgolj 78 odstotkov povprečne plače njihovih moških kolegov. V veliki meri je to povezano s tem, da ženske pogosteje zasedajo vodstvene položaje v manj naprednih panogah, na primer v administraciji ali specialističnih ne-tehničnih industrijah.

Razlike tudi pri pokojninah

Izračunana pokojninska vrzel med spoloma, torej preprosto povedano, razlika med povprečno žensko in povprečno moško pokojnino znaša v Sloveniji 29 odstotkov in je med petimi državami v EU, kjer je pokojninska vrzel najvišja. Preprosta logika pove, da pokojninska vrzel ne bi bila tako visoka, če bi bila plačna vrzel tako nizka, kot jo prikazujemo, pa še ta se mnogim zdi neobstoječa ali vsaj nepomembna.

Ženske v povprečju tedensko posvetijo domačim opravilom 25,5 ure, moški pa le 7,8 ure.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
žag majster (nepreverjen)

Po število umor so enakopravne,,,Zadnje čase pa ja kar naprej beremo o babah morilkah

Starejše novice