*Slika je simbolična
Okoli 17. ure se zazrite v nebo, saj bomo priča izjemnemu astronomskemu pojavu, ki se je nazadnje zgodil pred 400 leti. Prvič po letu 1623 bosta poravnana Jupiter in Saturn. Gre za tako imenovano veliko konjunkcijo, ki bo vidna tudi s prostim očesom.

Dva največja planeta v našem osončju se bosta skoraj zlila na nočnem nebu. Okoli 17. ure bo na najprej viden Jupiter, potem pa v njegovi neposredni bližini še Saturn. Planeta bomo lahko opazovali s prostim očesom na jugozahodnem delu neba nizko nad obzorjem. 

Z daljnogledom bo mogoče videti še vse štiri Jupitrove lune. S teleskopom bo mogoče občudovati poleg Saturnovega obroča še nekatere svetlejše Saturnove lune.

Jupiter in Saturn bosta tako blizu skupaj, da bosta žarela kot ena velika zvezda

Gre za pojav, ki so ga poimenovali 'zvezda Betlehema' oziroma 'božična zvezda'. Ko se njune orbite poravnajo vsakih 20 let, se Jupiter in Saturn izredno približata.
 

Poravnave med tema dvema planetoma se torej pojavljajo približno vsakih 20 let, vendar je tokratni pojav poseben. To bo namreč najmanjša navidezna razdalja teh planetov od leta 1623. 

Naslednjič bosta Jupiter in Saturn tako tesno skupaj šele leta 2080. Seveda gre pri tem le za navidezno združenje, saj sta planeta fizično kar 720 milijonov kilometrov narazen.

Pojav sovpada z zimskim solsticijem oziroma Sončevim obratom, ko je dan najkrajši, noč pa najdaljša, ter se začne zima. Čeprav se konjunkcija dogaja isti dan kot zimski solsticij, je čas zgolj naključje, ki temelji na orbitah planetov in nagibu Zemlje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice