Direktiva o avtorskih pravicah sprejeta.

Na plenarnem zasedanju v Strasbourgu so evropski poslanci danes podprli direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu. Za je glasovalo 348 poslancev, proti pa 274.

Spomnimo, da je direktiva že v času nastajanja močno razdvajala zagovornike avtorskih pravic in kritike, ki so opozarjali na nevarnost cenzure interneta. Načelno sprejeto direktivno morajo države članice EU zdaj prenesti v svoje zakonodaje, s čimer bo stopila v veljavo.

Kot piše STA, gre za direktivo v sklopu reforme avtorskega prava v EU, ki bi bila prilagojena digitalni dobi, kjer glavni dostop do ustvarjalnega dela in novinarskih člankov predstavljajo ponudniki, ki omogočajo pretakanje glasbe s spleta, platforme z videom na zahtevo, agregatorji novic in plaftorme, ki uporabnikom spleta omogočajo nalaganje vsebin.

Predlog je Evropska komisija podala septembra leta 2016, da bi spodbudila razvoj kreativnih industrij. Načelno politično soglasje glede ureditve avtorskih pravic je med Evropskim parlamentom, Svetom EU in Evropsko komisijo bilo doseženo minuli mesec, po več kot dveh letih dopolnjevanj in prilagajanj.

Tako so glasovali evropski poslanci iz Slovenije

Medtem ko so se evropski poslanci danes v razpravi sicer zavzeli za zaščito avtorjev, pa so pri podpori direktivi vendarle vidna razhajanja. Medtem ko eni vztrajajo, da je skrajni čas za zaščito avtorskih pravic, pa drugi svarijo predvsem pred nevarnostjo oviranja svobode izražanja, ki bi jo lahko predstavljali posamezni sporni člani. 

In kako so glasovali naši evropski poslanci?

  • Trije poslanci SDS niso bili v glavnem toku EPP.
  • Za so glasovali: Franc Bogovič (SLS), Lojze Peterle (NSi), Ivo Vajgl (Alde)
  • Proti so glasovali: Tanja Fajon (SD), Igor Šoltes (Zeleni), Patricija Šulin (SDS), Romana Tomc, (SDS), Milan Zver (SDS)

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice