Oktober je evropski mesec kibernetske varnosti 2019, s ključnim sporočilom, da je kibernetska varnost navada, ki naj nas spremlja vse življenje.

V državah članicah Evropske unije že ves oktober potekala kampanja Evropski mesec kibervarnosti, ki letos postavlja v ospredje osnove kibernetske higiene in ključne zaščitne ukrepe, ki naj postanejo del naše vsakodnevne rutine.

S podporo članic Evropske unije kampanjo organizirata Agencija Evropske unije za kibernetsko varnost in Evropska komisija. Slovenija v vseevropski iniciativi sodeluje s programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT.

Kampanja letos v ospredje postavlja potrebo po spremembi vedenja ter načine, kako lahko uporabniki prepoznajo tveganja, ki jih prinašajo nove tehnologije.

Osnove kibernetske higiene so gesla, posodobitve in varnostne kopije

Ključno sporočilo osnovne kibernetske higiene je, da je kibernetska varnost navada, ki jo pridobimo v mladosti in nas spremlja vse življenje.

V sklopu programa Varni na internetu izpostavljajo osnovne napotke kibernetske higiene, in sicer da je potrebno uporabljati upravljalnike gesel in aktivirati preverjanje v dveh korakih, kjer dobimo dodatno geslo za naš uporabniški račun prek SMS sporočila ali namenske aplikacije.

Pomembna redna posodobitev

Pri posodobitvah naprav ne smemo pozabiti na varnostne kopije pomembnih dokumentov.

Podatki odzivnega centra SI-CERT kažejo, da je v letu 2019 znašala povprečna izplačana odkupnina za povrnitev zašifriranih dokumentov kar 866 evrov. In ravno varnostne kopije so najzanesljivejša zaščita pred izsiljevalskimi virusi, pokvarjenim računalnikom ali izgubljenim telefonom.

V Sloveniji rekordno število spletnih goljufij

V lanskem letu je odzivni center SI-CERT obravnaval 2431 incidentov, pri čemer je število obravnavanih primerov družbenega inženiringa in goljufij preseglo število tehničnih napadov. Obravnavali so kar 1372 primerov goljufij, kar je bilo največ do sedaj.

Zgolj tehnični ukrepi ne morejo zagotoviti varne rabe sodobnih tehnologij, še vedno je na strani uporabnikov, da prepoznajo znake spletnih goljufij, opozarjajo na portalu Varni na internetu.

VIR: Varni na internetu

Vabe zelo preproste

Vabe, ki se jih poslužujejo spletni goljufi, so najpogosteje nizke cene in velike obljube, super zaslužki, ugodni krediti, milijonske nagrade, zastonj vinjete za en sam »Like« ali neverjetno poceni izdelki. 

Čustvena manipulacija

Na portalu Varni na internet, v drugi sklop prevar uvrščajo tiste, ki temeljijo na čustveni manipulaciji, žrtve pa so poleg visokega finančnega oškodovanja še pod hudim psihičnim pritiskom izsiljevalcev. Izpostavljajo statistiko, da se je v enem letu število primerov izsiljevanja z intimnimi posnetki povečalo za kar 400 odstotkov.

»Kriminalci svoje žrtve največkrat iščejo na Facebooku in Instagramu, zato smo tudi video kampanjo umestili na družbena omrežja, saj želimo doseči populacijo, ki uporablja družbene platforme za navezovanje stikov, sodelovanje v nagradnih igrah, tudi nakupovanje. Z našimi videi želimo opozoriti na dejstvo, da se za lepo profilno sliko ali obljubami o milijonskih nagradah najverjetneje skrivajo prevaranti,« poudarjajo na SI-CERT.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Emma23 (nepreverjen)

Vabim vas v zasebni slovenski seks klub - www.lady4.fun
To je najboljši kraj za iskanje spolnega partnerja!
Čakam te tam :)

Starejše novice