Vaši dokumenti, slike in podatki so lahko neprecenljivi, zato je pomembno, da imamo narejeno ustrezno varnostno kopijo. V primeru, da se pojavi izsiljevalski virus, vam lahko vse podatke hitro izbriše.

Danes obeležujemo svetovni dan varnostnega kopiranja oziroma backupa. Pobudi se pridružuje tudi nacionalni program ozaveščanja Varni na internetu, kjer pozivajo spletne uporabnike, naj še danes poskrbijo za varnostne kopije svojih podatkov.

Nezaščiteno oddaljeno namizje

Veliko podjetij je zaradi dela od doma začelo uporabljati način oddaljenega namizja. Preko njega se lahko zaposleni povežejo na računalnik od doma in dostopajo do vseh podatkov, shranjenih na računalniku. 

Strokovnjaki na nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT opozarjajo, da do okužbe sistemov v podjetjih najpogosteje prihaja zaradi nezaščitenega oddaljenega namizja.

»Ob čedalje večji digitalizaciji sta varnost podatkov in njihova zaščita zelo pomembna. Svetujemo, da pogosto napravite varnostne kopije vseh podatkov, ki jih imate shranjene na svojem telefonu, računalniku ali tablici. Na ta način podatkov ne boste izgubili. To velja tudi, če pride do okvare, poškodbe ali izgube računalnika, telefona ali tablice,« je izpostavil Andrej Boštjančič, direktor podjetja Softnet.

Dodatna previdnost ni nikoli odveč

V primeru, da dostop ni ustrezno zaščiten, lahko napadalci zgolj z geslom enega od zaposlenih pridejo v sistem. Cilj napadalcev je čim večje število žrtev, zato lahko zasledimo različne povezave ali sporočila, ki se množično razpošiljajo zaposlenim na podjetju.

Podjetje lahko z vdorom izgubi ogromno podatkov, prejme dodatne stroške in odvisno od škode, ima lahko ogroženo nadaljnje poslovanje.
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice