Po razpravi na plenarnem zasedanju v sredo se je velika večina poslancev zavzela za hitro uvedbo digitalnega zelenega potrdila. Predlog so z glasovanjem potrdili in tako omogočili prednostno obravnavo potrdila.

Po navedbah Evropske komisije bo zeleno digitalno potrdilo omogočilo, da bomo to poletje lahko med državami članicami Evropske unije potovali varno in s čim manj omejitvami. 

»Certifikat bo državam članicam pomagal ponovno vzpostaviti popolno svobodo gibanja in popolno svobodo gibanja na varen, odgovoren in zaupanja vreden način,« pravi Maroš Šefčovič, podpredsednik Evropske komisije. 

Potrdilo bo dokaz, da je bila oseba cepljena proti covidu-19, da ima negativen rezultat testa ali je prebolela covid-19. 

Katere informacije bo potrdilo vključevalo?

Potrdilo bo vključevalo podatek o imenu, datumu rojstva, državi izdajateljici in identifikatorju, poteg tega pa bo: 

  • cepilno potrdilo vključevalo informacijo o cepivu in proizvajalcu, številu odmerkov in datumu cepljenja.
  • potrdilo o testiranju bo vključevalo informacijo o vrsti testa, datumu in uri testiranja ter centru testiranja in samem izidu. 
  • potrdilo o prebolevnosti pa bo vključevalo informacije o datumu pozitivnega testa ter izdajatelju, datumu in veljavnosti potrdila. 

»Certifikat bo brezplačno na voljo v digitalni ali tiskani obliki, QR kode pa bodo pomagale zagotoviti njegovo varnost in verodostojnost,« še dodaja Šefčovič.

Certifikat bo na voljo v digitalni ali tiskani obliki, vseboval pa bo QR kodo in vse potrebne informacije.

Potrdilo bodo obravnavali po nujnem postopku

Na drugem marčevskem plenarnem zasedanju so evropski poslanci razpravljali o predlogu digitalnega zelenega potrdila. Med razpravo je velika večina poslank in poslancev podprla hitro uvedbo digitalnega zelenega potrdila, katerega cilj je omogočiti varno in prosto gibanje znotraj Evropske unije med pandemijo covida-19.

»Cilj je vzpostaviti sistem do junija. Iz tega razloga smo Evropski parlament pozvali, naj to dokumentacijo obravnava po nujnem postopku,« še pravi Šefčovič.

»Svet je pripravljen delati hitre korake naprej pri teh predlogih. Tako bomo imeli vzpostavljen certifikat in delujoč sistem. Upajmo, da pred poletjem,« pa odgovarja portugalska državna sekretarka za evropske zadeve.

Sistem digitalnega zelenega potrdila je začasen ukrep, povezan s trajanjem pandemije novega koronavirusa. Sistem se bo nehal uporabljati, ko bo Svetovna zdravstvena organizacija razglasila konec izrednih mednarodnih zdravstvenih razmer zaradi pandemije covida-19.  

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
aleja (nepreverjen)

zataknite si jih nekam

Zikollino (nepreverjen)

Žal informacija ni točna ... WHO je zadevo prepovedal ...

Starejše novice