Odgovorni za teroristične napade v Parizu novembra lani so prek balkanske poti prečkali tudi slovensko ozemlje, razkriva CNN.

Dva sta dosegla Francijo, kjer sta v prestolnici poskrbela za razdejanje, še dva pa so šele po napadih aretirali avstrijski policisti v Salzburgu.

Načrt veliko večjih razsežnosti

Sedaj se je izkazalo, da je prvotni načrt terorističnih napadov predvideval še mnogo večji obseg škode in številčnejše napade tudi drugod po Evropi. Po Parizu naj bi podobna grozote izbruhnile tudi na Nizozemskem, v Veliki Britaniji in več francoskih krajih.

Za organizacijo in usmerjanje napadalcev na poti čez Evropo ter oskrbo s finančnimi sredstvi je bil sicer odgovoren predvsem teroristični šef Abu Ahmad.

Teroristi prek Balkanske poti v Avstrijo


Vir: twitter (CNN)

Televizija CNN je na podlagi preiskovalnih dokumentov evropskih policij ugotovila, da so vsaj štirje teroristi iz Sirije po Balkanski poti prispeli v Avstrijo.

Pakistanec Mohamed Usman in Alžirec Adel Hadadi sta se mesec in pol pred napadom v Parizu odpravila na pot iz Sirije z Ahmadom al Mohamedom in Mohamedom al Mahmodom.

Medtem ko sta Mohamed in Mahmod uspela prečkati mejo med Turčijo in Grčijo, so Hadadija in Usmana v Grčiji pridržali zaradi ponarejenih potnih listov.

Ker su jo pridržali za skoraj mesec dni, sta bila prepozna in samomorilnega napada nista uspela izvesti.

Teroristični šef Abu Ahmad ju je nato z 2000 evri napotil naprej preko Makedonije, Srbije, Hrvaške in Slovenije do Avstrije, kjer sta se dan po napadih v Parizu nastanila v begunskem centru.

V Salzburgu naj bi nato počakala nadaljnja navodila, a ju je izsledila policija.

Organizirali so se preko viberja, telegrama in whatsappa

Od Abu Ahmeda so teroristi prejemali napotke preko aplikacij viber, telegram in whatsapp. Ahmed jim je urejal tudi telefone, denar in prevoz.

V veliko pomoč je bil telefon Abidija Tabaunija, ki bi se moral dobiti z dvema od teroristov in izvesti teroristični napad. Ker so avstrijski policisti ravno takrat izvajali racijo, se je Tabauni izmuznil, vseeno pa so našli njegov telefon, na katerem so našli veliko količino informacij, ki so bile policistom zelo koristne. Tudi Tabaunija so julija letos aretirali.

Slika je simbolična

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice