Malokdo jo pozna, a kdo se sooči z njo, si jo zapomni za vse življenje. V mesecu juniju in avgustu se v plitvinah Jadranskega morja skriva najbolj strupena riba – morski zmaj, poznan tudi kot morski pajek.

Jadransko morje je zelo prijazno in varno za kopalce, a v poletnih mesecih se v plitvine morja prebije ena najbolj strupenih rib v vsem Jadranskem morju. Morski zmaj oziroma morski pajek se v času drstenja, ki traja med junijem in avgustom, pogosto preseli v plitvine Jadranskega morja. Skriva se predvsem v mivki.

Riba je običajno vkopana v pesku, tako da iz njega molijo le oči in nevarni trni. Običajno se zadržuje na globinah okoli 150 metrov, v poletnih mesecih pa pride v plitvine. Pik morskega pajka je lahko smrtonosen.

Iz idile v mivki v agonijo

Nedolžno igranje v plitvinah peščenih plaž se lahko kmalu spremeni v pravo agonijo. Pik morskega pajka, ki ga v mivki niti ne moremo videti, sproži hude bolečine, lahko pa ima tudi resne posledice.

Riba ima posebne mešičke s strupom, ki ob piku preide v kri žrtve. Ob vbrizgu strupa v rano začne poškodovana oseba čutiti hude bolečine, ki lahko povzroči bruhanje, v izjemno redkih primerih pa celo mišično paralizo in smrt.

Kako lajšati bolečine?

Posebnost strupa morskih zmajev je ta, da je ta termolabilen. Lajšanje bolečin je torej popolnoma obratno, kot pri drugih opeklinah. Strup morskega zmaja se razgradi šele na visoki temperaturi. Zato je v primeru pika potrebno mesto pika potopiti v vročo vodo za vsaj 30 minut.

Visoka temperatura bo uničila strup in grozne bolečine bodo izginile, prav tako po tem ni trajnih posledic.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice